Bol AlgemeenBol Algemeen

Koolhydraatarme zoete ontbijtrepen

Wanneer mensen horen dat ik (bijna) nooit brood eet, vragen ze altijd direct waarmee ik dan ontbijt en lunch. Voor hen is brood nog altijd de meest logische keuze. Niet vreemd, want zo hebben we het allemaal nog geleerd! Het Nederlandse woord 'broodnodig' is niet voor niets ontstaan. Toch is er gelukkig volop keuze, óók als je koolhydraatarm wilt ontbijten.

Uit praktische overwegingen was ik nog op zoek naar een ontbijtreep, gewoon omdat ze zo handig zijn om mee te nemen. Ook nu de gezondheid ernstig te wensen over laat, is het soms makkelijk om snel iets uit de kast te kunnen pakken. Dat 'iets' moet natuurlijk wel verantwoord zijn!
Na een paar experimenten kwam ik tot deze zoete ontbijtreep, die in een afgesloten trommel enkele dagen houdbaar blijft.

In deze repen gebruik ik sukrin, een koolhydraatarm alternatief voor suiker. Je kunt het ook vervangen door stevia óf helemaal weglaten. De repen worden dan vanzelfsprekend iets minder zoet.
Wanneer je de sukrin door honing/palmsuiker/kokosbloesemsuiker vervangt is de reep niet meer koolhydraatarm. Experimenteer hiermee en bepaal wat past in jouw voedingspatroon!


Ingrediënten voor 6 repen (3 maaltijden):

100 gram hazelnoten
60 gram kokosolie
20 gram tarwezemelen
15 gram geraspte kokos
10 gram cacaopoeder
30 gram No Sugar/Sukrin
1 ei
5 - 10 gram psyllium-innulinevezels (optioneel, hoe meer je gebruikt, hoe droger de reep wordt.)

Bereiding:

Smelt de kokosolie en hak de hazelnoten in kleine stukjes. Meng alle ingrediënten door elkaar en druk het stevig op de bodem van een kleine cakevorm (20 cm). Strijk de massa met de bolle kant van een natte lepel goed glad.
Bak de koek 25 minuten in een voorverwarmde oven op 180°C. Bovenop de koeken bruist nu nog de kokosolie, deze trekt er tijdens het afkoelen vanzelf in.
Laat koud worden in de vorm en stort de koek op een snijplank. Snijd hem in zes stukken.

Tip: Zorg dat je ook voldoende drinkt als je de psylliumvezels toevoegt aan de reep!

NB: Bij sommige mensen reageert de suikerspiegel toch op stevia en sukrin, waardoor ze weer snel honger krijgen. Is dat bij jou het geval? Laat de sukrin dan achterwege!

Erithritol kan klachten geven bij niet goed werkende nieren. Nierpatiënten kunnen aan hun arts vragen of ze het kunnen gebruiken.