26 mei 2015

Koolhydraatarme zoete ontbijtrepen

Wanneer mensen horen dat ik (bijna) nooit brood eet, vragen ze altijd direct waarmee ik dan ontbijt en lunch. Voor hen is brood nog altijd de meest logische keuze. Niet vreemd, want zo hebben we het allemaal nog geleerd! Het Nederlandse woord 'broodnodig' is niet voor niets ontstaan. Toch is er gelukkig volop keuze, óók als je koolhydraatarm wilt ontbijten.

Uit praktische overwegingen was ik nog op zoek naar een ontbijtreep, gewoon omdat ze zo handig zijn om mee te nemen. Ook nu de gezondheid ernstig te wensen over laat, is het soms makkelijk om snel iets uit de kast te kunnen pakken. Dat 'iets' moet natuurlijk wel verantwoord zijn!
Na een paar experimenten kwam ik tot deze zoete ontbijtreep, die in een afgesloten trommel enkele dagen houdbaar blijft.

In deze repen gebruik ik sukrin, een koolhydraatarm alternatief voor suiker. Je kunt het ook vervangen door stevia óf helemaal weglaten. De repen worden dan vanzelfsprekend iets minder zoet.
Wanneer je de sukrin door honing/palmsuiker/kokosbloesemsuiker vervangt is de reep niet meer koolhydraatarm. Experimenteer hiermee en bepaal wat past in jouw voedingspatroon!


Ingrediënten voor 6 repen (3 maaltijden):

100 gram hazelnoten
60 gram kokosolie
20 gram tarwezemelen
15 gram geraspte kokos
10 gram cacaopoeder
30 gram No Sugar/Sukrin
1 ei
10 gram psyllium-innulinevezels (optioneel)

Bereiding:

Smelt de kokosolie en hak de hazelnoten in kleine stukjes. Meng alle ingrediënten door elkaar en druk het stevig op de bodem van een kleine cakevorm (20 cm). Strijk de massa met de bolle kant van een natte lepel goed glad.
Bak de koek 25 minuten in een voorverwarmde oven op 180°C. Bovenop de koeken bruist nu nog de kokosolie, deze trekt er tijdens het afkoelen vanzelf in.
Laat koud worden in de vorm en stort de koek op een snijplank. Snijd hem in zes stukken.

Tip: Zorg dat je ook voldoende drinkt als je de psylliumvezels toevoegt aan de reep!

NB: Bij sommige mensen reageert de suikerspiegel toch op stevia en sukrin, waardoor ze weer snel honger krijgen. Is dat bij jou het geval? Laat de sukrin dan achterwege!

Erithritol kan klachten geven bij niet goed werkende nieren. Nierpatiënten kunnen aan hun arts vragen of ze het kunnen gebruiken.


koken & tafelen algemeen

51 opmerkingen:

  1. kan dit in de vriezer?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dat zou ik eerlijk gezegd niet weten, ik heb het niet geprobeerd! Gewoon proberen, vaak gaat het prima!

      Verwijderen
  2. Ik haal het recept net uit de oven, alleen "drijft" de reep in de kokosolie!
    Ik heb de kokosolie in vaste vorm afgemeten.
    Klopt dit of doe ik iets niet goed?
    Groet, Davine

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Davine,
      De kokosolie trekt er nog tijdens het afkoelen, afgieten had dus niet gehoeven. Ik heb het in de bereidingswijze even toegevoegd. Dank je wel!

      Verwijderen
    2. Ik heb het ook niet afgegoten hoor, dacht is even zien wat er gebeurt.
      Maar je schrikt er wel even van vandaar mijn vraag.
      Nou nog even geduld en dan proeven☺
      Denk dat ik m ook is met pecannoten ga proberen.
      En zou voor een oranje recept zoeten met banaan nog een optie zijn denk je?
      Groetjes!

      Verwijderen
    3. Leesfoutje van mij :D Gelukkig zit de olie er nog in, het maakt de reep smeuïg. Een geprakte banaan door het mengsel lijkt me heerlijk! Zou het zeker proberen als ik jou was. Ook prima geschikt als fase 2 ontbijtje :-)

      Verwijderen
  3. Ziet er lekker uit. Toch maar eens proberen. Martine, gebruik je rode of paarse Sukrin?

    BeantwoordenVerwijderen
  4. De rode sukrin heb ik gebruikt. Van de paarse kun je minder gebruiken!

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Wat mij het meeste opvalt is dat de ingrediënten behoorlijk duur zijn. Dan maar een ei in de ochtend.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Daarin hebben jullie gelijk Deborah en Ronald! Er staan ook heel veel heerlijke recepten met ei op mijn blog. Je zou de repen al goedkoper kunnen maken door pinda's te gebruiken in plaats van hazelnoten.
      Op het níet meer kopen van koek en snoep kun je overigens behoorlijk besparen!

      Verwijderen
  6. Deze repen zijn snel gemaakt!
    En het ruikt zo lekker, wanneer ze in de oven staan.
    Ze smaken afgekoeld heerlijk en zijn goed vullend.
    Ik bewaar ze in de diepvries, gaat prima.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dank je wel Marina! Leuk om te horen dat de repen zo in de smaak vallen.

      Verwijderen
  7. Deze wil ik graag eens testen. Ik mag alleen geen gluten, wat zou ik ipv de zemelen kunnen doen?

    BeantwoordenVerwijderen
  8. kan je er ook (vloeibare)stevia in doen?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. En hoeveel vloeibare stevia zou er dan in moeten?

      Verwijderen
    2. Ik zou beginnen met hooguit 10 druppels en kijken wat je dan van de smaak vindt.

      Verwijderen
  9. ik heb 10 gr 80 % pure chocolade gebruikt kan ik hen dan nog als groen gebruiken. is minder als 2 gr per reep..bijna niet toch??

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik zou voor die paar gram per reep niet moeilijk doen, behalve wanneer je er snel honger op krijgt!

      Verwijderen
  10. Ik heb geen tarwezemelen in huis (ik kom net van de winkel vandaag) kan ik dan ook wat anders gebruiken zoals haverzemelen? Gebroken rogge heb ik ook in huis...

    Gr Samantha

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Haverzemelen is een prima alternatief. Ze bevatten iets meer koolhydraten dan tarwezemelen maar zitten ook boordevol vezels. En het is maar heel weinig, dus gewoon doen!

      Verwijderen
  11. Bedankt voor het snelle antwoord! Ik ga meteen de keuken in haha.

    BeantwoordenVerwijderen
  12. Hoeveel koolhydraten bevat 1 zo'n reep? kun je de psyliumvezels ook vervangen voor fibrex? En door wat kan ik de hazelnoot vervangen? (ik ben allergisch)

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Zelf gebruik ik de fibrex eigenlijk nooit, maar ik vermoed dat dat prima kan als ze maar goed fijngemalen is. De hazelnoot kun je in principe vervangen door alle andere noten, dus walnoten, paranoten of wat je maar lekker vindt!

      Verwijderen
  13. Hoi, heb je toevallig uitgerekend hoeveel koolhydraten er in één reep zitten?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Nee, dat reken ik eigenlijk nooit uit. De ingrediënten passen binnen een koolhydraatarm dieet, dan is het goed.
      Je kunt hier ook lezen waarom ik niet tel:
      http://dekeukenvanmartine.blogspot.nl/2015/04/pas-op-je-tellen.html

      Verwijderen
  14. Echt lekker! Ik heb er nog wel wat zout bijgedaan.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Fijn dat ze in de smaak vielen Mieke! Ja, een snuf zout in een zoet gerecht is vaak lekker.

      Verwijderen
  15. Ik heb de ontbijt repen gisteren gemaakt
    erug lekker een echte aanrader
    martine complimenten voor het recept

    gr Hilda

    BeantwoordenVerwijderen
  16. Jeanice van der Burgh24 februari 2016 om 10:28

    Ik heb ze gebakken, en ze zijn heerlijk! Zien er lekker uit, en vullen goed! Een blijvertje! Dank!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Graag gedaan Jeanice. Fijn dat ze zo in de smaak vallen!

      Verwijderen
  17. Vandaag voor het eerst als ontbijt twee van deze reepjes! Wat een feest!! Heerlijk!

    BeantwoordenVerwijderen
  18. Als ik stevia weglaat kan ik dan 20 gr pure chocola 85% (3kh erbij doen?) Komt dan op 0,5 kh per reep.. of word het dan oranje? Hoeveel kan er max. bij wil je het groen laten?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Chocolade (ook 85%) bevat suiker en is daarmee eigenlijk oranje. Ervaar zelf of je dan trek krijgt op de repen! In dat geval zijn ze zéker oranje voor jou. Je kunt ook wat extra cacaopoeder proberen te gebruiken.

      Verwijderen
  19. Hallo Martine,
    Volgens mij is het enorm lekker.
    Weet je toevallig hoeveel calorieën de repen bevatten?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Liesie,
      Nee, dat weet ik niet. Ik tel geen calorieën meer en dat geeft enorm veel rust. Alle ingrediënten passen binnen een koolhydraatarme maaltijd, en dan is het voor mij goed!

      Verwijderen
  20. hoi Martine,
    ik heb de sukrin weggelaten en voor t opeten laat ik er van sukrin wat stroop op vallen heerlijk. ik doe ze in cakevormpjes dan ziet t er leuk uit en krijg ik er 9 uit en kan dat dan als tussendoortje?
    Gr Nicolette

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ja hoor, dat kan prima! Ik heb die stroop van sukrin ook, lekker hè?

      Verwijderen
  21. Ik wil vandaag deze repen gaan bakken, maar ik zie net dat ik geen kokosolie meer in huis heb. Wat zou ik daarvoor in de plaats kunnen gebruiken? Roomboter of misschien olijfolie?

    BeantwoordenVerwijderen
  22. Ik heb nu 2x deze koek gemaakt. 1x op 20 minuten op 180C en 1x 25 minuten op 160C. De koek blijft hard en krokant, wat doe ik fout?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Tsja, dat is lastig op afstand te zeggen. Gebruik je een cakevorm? Wanneer de vorm veel te wijd is en de koek dus te dun, zouden ze hard kunnen worden. Ze horen overigens wel stevig te zijn, maar zeker niet droog en hard.
      Gebruik je voldoende kokosolie?

      Verwijderen
  23. Martine deze zoete ontbijtrepen zijn top! Ik kom er de ochtend prima mee door.
    Ik heb de hartige repen gisteren gemaakt om als lunch mee te nemen naar m'n werk. Adviseer je er een of twee?
    Groet, Monique

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dank voor je complimenten! Als lunch zou ik van de hartige repen zeker twee stuks nemen, eventueel nog belegd met roomboter en kaas. Eet smakelijk alvast!

      Verwijderen
  24. Heerlijk ik heb er mijn eigen twist aan gegeven.
    100 gram gemengde noten
    45 gram kokosolie
    20 gram gebroken lijnzaad
    15 gram geraspte kokos
    10 gram cacaopoeder
    1 grote banaan
    1 ei
    Super lekker! Ik heb het even in de vriezer laten afkoelen ;)

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Leuke variatie. Niet meer koolhydraatarm door de banaan, maar wel erg lekker denk ik!

      Verwijderen
  25. Hoeveel koolhydraten per reep is dit ongeveer

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dat weet ik eerlijk gezegd niet. Bij grip op koolhydraten kennen we een 'groene lijst', waarvan je de producten in principe mag eten totdat je verzadigd bent.
      Er zijn overigens genoeg apps waar je heel makkelijk het aantal koolhydraten kunt uitrekenen, helemaal gebaseerd op je eigen producten!

      Verwijderen