Dit Zweedse gerecht komt van 'Hasselbacken', het restaurant in Stockholm waar het voor het eerst werd geserveerd. De aardappels zijn krokant van buiten en zacht van binnen.
Ingrediƫnten per persoon:
1 vastkokende aardappel
1 tl olijfolie
1 teen knoflook
2 tl roomboter
versgemalen peper
Bereiding:
Boen de aardappels goed schoon onder de kraan en dep ze droog. Maak met een mes scherpe inkepingen naast elkaar, met 3-6 millimeter tussenruimte. De aardappel
moet tot over de helft worden ingesneden, maar niet tot de onderkant, want hij moet heel blijven! Een handig trucje is om de aardappel op een lepel te leggen tijdens het snijden, zodat de rand van de lepel je mes blokkeert.
Zet de aardappels met de inkepingen naar boven in een ingevette ovenschaal.
Snijd flinterdunne plakjes knoflook en steek deze in de inkepingen van de aardappels. Druk ze zo diep mogelijk, want stukjes knoflook die erbovenuit komen zullen snel verbranden. Bestrooi de aardappels met versgemalen peper en giet er dan heel langzaam de olijfolie over, zodat de olie in de inkepingen loopt.
Verdeel nu de roomboter over de aardappels.
Zet de schaal in een voorverwarmde oven op 220° C. Bak de aardappels in ongeveer 45-60 minuten, afhankelijk van de grootte van de aardappels. Bedruip de aardappels iedere 10 minuten met de gesmolten boter. Wees royaal met de boter, het wordt namelijk niet allemaal opgegeten maar het schept veel makkelijker als je wat meer boter gebruikt. Dit bedruipen met boter heet arroseren.
Tip: Varieer met kruiden naast de peper en knoflook.