Dessert van aardbeien, mascarpone en chocolade

Vandaag ben ik 44 geworden dus reden voor een feestelijk nagerecht!

Hoewel een 'toetje' vaak niet nodig is na een maaltijd (je zit al vol genoeg), is het soms wél lekker.
Wat ik in een restaurant soms jammer vind, is dat de keuze zeer beperkt is. Óf een mierzoet dessert, of een kaasplankje... Een middenweg is er vaak niet. Een groot nadeel van een dessert met veel suiker is dat je snel honger krijgt na de maaltijd.
Toch kun je ook heerlijke desserts bereiden zónder veel suiker. Fruit bijvoorbeeld is van nature al zoet en heeft dus helemaal geen suiker nodig. Wanneer je gewend bent om weinig tot geen suiker te gebruiken, verandert ook je behoefte aan een zoete smaak. Desserts die ik vroeger lekker vond, vind ik nu echt vreselijk zoet.
Heb je nog wel behoefte aan zoet? Probeer dan de hoeveelheid suiker die je in gerechten gebruikt af te bouwen. Je zult zien dat je met veel minder suiker toe kan dan je denkt!Ingrediënten:
100 gram Griekse yoghurt
50 gram mascarpone
250 gram schoongemaakte aardbeien
1 blaadje gelatine
enkele losse aardbeien voor de garnering
Helft van het beslag voor chocoladecakejes (klik voor recept)
naar wens vloeibare stevia

Bereiding:
Maak een beslag van de helft van de ingrediënten van de chocoladecakejes. Leg onderin een cakevorm een stuk bakpapier en verdeel hierop het beslag. Strijk uit tot een dunne laag.
Bak de cake 10 minuten in een voorverwarmde oven op 180 °C. Laat de cake helemaal afkoelen.

Mix met een staafmixer 150 gram aardbeien tot een dunne puree. Week de gelatine 5 minuten in koud water. Breng de aardbeienpuree kort aan de kook en voeg het uitgeknepen blaadje gelatine erbij. Roer door totdat de gelatine is opgelost. Verdeel de puree over de twee glazen en laat minimaal 1 uur afkoelen in de koelkast.

Meng de Griekse yoghurt met de mascarpone en voeg naar wens wat druppels stevia toe. Schep het mengsel in een spuitzak en leg ook deze in de koelkast.

Druk met hetzelfde glas dat je voor dit dessert wilt gebruiken 2 mooie cirkels uit het chocoladedeeg. Maak het glas weer mooi schoon. Een steekring op de juiste grootte werkt natuurlijk ook prima!
Als de aardbeienpuree goed is afgekoeld en niet meer heel vloeibaar is, laat je de twee cirkels voorzichtig zakken in de glazen. Spuit nu het yoghurt-mascarpone-mengsel in het glas. Houd een klein beetje achter.
Snijd 100 gram aardbeien in kleine stukjes en schep deze in de glazen. Spuit nu het laatste restje yoghurt-mascarpone-mengsel op de gesneden aardbeien.
Verdeel hierover nog wat hele aardbeien en voeg eventueel wat kruimels, stukjes of reepjes van de cake toe. Wees vooral creatief!

 Ben je op zoek naar mooie glazen voor dit dessert?

Reacties