Vandaag krijgt een 'oud' recept weer een prominent plaatsje!
Nu ik iedere dag 2 koolhydraatarme maaltijden gebruik, krijg ik regelmatig de vraag wat ik dan wƩl eet. Deze zelfgebakken crackers bijvoorbeeld!
Onderstaand recept bewijst wel dat deze heel eenvoudig te maken zijn. Deze crackers zijn zeer vezelrijk en zullen dus goed verzadigen!
Ingrediƫnten voor 2 crackers:
3 el gebroken lijnzaad
1 el sesamzaad
1 el gemengde pitten (zonnebloem, pijnboom, pompoen)
3 eetlepels water
Bereiding:
Meng alle ingrediƫnten goed door elkaar. Leg een vel bakpapier op het aanrecht en verdeel het mengsel in tweeƫn op het papier. Smeer nu ieder deel met de achterkant van een lepel zo dun mogelijk uit.
Leg het bakpapier op een glazen plaat of een rooster (magnetronbestendig!) en zet ze in de magnetron.
Bak ze nu op hoog vermogen ongeveer 3 - 4 minuten. De baktijd wisselt per magnetron. De crackers moeten droog en knapperig zijn. Haal ze direct los van het papier (heet!!) en laat ze afkoelen.
Je kunt de crackers ook in een voorverwarmde oven op 180 °C.
Tip: varieer in smaak door bijvoorbeeld wat kaneel, een snuf zout of peper aan het mengsel toe te voegen!
Weetje: Eet lijnzaad altijd met mate. Lijnzaad bevat blauwzuur en niet iedereen verdraagt dit goed. Krijg je buikklachten van ljinzaad? Vermijd het gebruik ervan dan.
Nu ik iedere dag 2 koolhydraatarme maaltijden gebruik, krijg ik regelmatig de vraag wat ik dan wƩl eet. Deze zelfgebakken crackers bijvoorbeeld!
Onderstaand recept bewijst wel dat deze heel eenvoudig te maken zijn. Deze crackers zijn zeer vezelrijk en zullen dus goed verzadigen!
Ingrediƫnten voor 2 crackers:
3 el gebroken lijnzaad
1 el sesamzaad
1 el gemengde pitten (zonnebloem, pijnboom, pompoen)
3 eetlepels water
Bereiding:
Meng alle ingrediƫnten goed door elkaar. Leg een vel bakpapier op het aanrecht en verdeel het mengsel in tweeƫn op het papier. Smeer nu ieder deel met de achterkant van een lepel zo dun mogelijk uit.
Leg het bakpapier op een glazen plaat of een rooster (magnetronbestendig!) en zet ze in de magnetron.
Bak ze nu op hoog vermogen ongeveer 3 - 4 minuten. De baktijd wisselt per magnetron. De crackers moeten droog en knapperig zijn. Haal ze direct los van het papier (heet!!) en laat ze afkoelen.
Je kunt de crackers ook in een voorverwarmde oven op 180 °C.
Tip: varieer in smaak door bijvoorbeeld wat kaneel, een snuf zout of peper aan het mengsel toe te voegen!
Weetje: Eet lijnzaad altijd met mate. Lijnzaad bevat blauwzuur en niet iedereen verdraagt dit goed. Krijg je buikklachten van ljinzaad? Vermijd het gebruik ervan dan.
Hallo Martine,
BeantwoordenVerwijderenWij gebruiken geen magnetron, zijn er ook een andere manieren?
Groetjes,
Menno
Beste Menno,
VerwijderenDe crackers kunnen ook in oven gebakken worden. Ik vermoed dat het op 180 graden ongeveer 15 minuten duurt om ze droog te bakken.
De crackers moeten krokant worden.
Hoi Martine,
BeantwoordenVerwijderenWat voor vermogen heeft jou magnetron? Dan weet ik ongeveer hoeveel min. ik nodig heb om jou recept te maken. Ben zo benieuwd hoe dit smaakt. Dankjewel voor het delen van dit recept.
Gr, Wietske
Hoi Wietske,
BeantwoordenVerwijderenMijn magnetron kan op maximaal 1000 Watt. Begin met 2,5 en contoleer. Je kunt steeds halve minuut extra doen :-)
koken en bakken in een magnetron?
BeantwoordenVerwijdereneen magnetron vernietigd alle structuur in je eten,en maakt al het goede in de voeding nutteloos.....
wie wil er nu bestraald eten?
Hier wordt verschillend over gedacht, en ik ben wel blij met mijn magnetron. Ik begrijp het overigens prima als mensen kiezen om zonder magnetron te koken. Ik zal me daar zelf ook eens meer in verdiepen, bedankt voor je opmerking.
VerwijderenDe crackers kunnen ook prima in de oven worden bereid.
Hoi Martine, heb deze crackers al een paar keer gemaakt en ze zijn heerlijk, mis hierdoor mijn boterham helemaal niet. Ik maak ze zelf inderdaad in de oven op 180 graden en 15 minuten en dat werkt prima. Groetjes Lenie
BeantwoordenVerwijderenHoi Martine,
BeantwoordenVerwijderenHeerlijk die crackers, ik strooi ook wel kaasrasp er over voordat ze in de magnetron gaan. Dank je wel voor dit lekkers. Ik mis geen brood. Groetjes, KetoLose
Fijn dat je de crackers lekker vindt! Ook leuk dat je m'n blog gevonden hebt trouwens ;)
VerwijderenIk mis het brood ook helemaal niet. Voordat ik met GOK begon was ik ook al geen broodliefhebber, dat scheelt. Succes!
Ik heb vandaag de crackers gemaakt en dacht echt niet dat het zou smaken.Maaar excuses ze zijn heel lekker.Gr Angie
BeantwoordenVerwijderenDat vind ik leuk om te horen Angie! Bedankt dat je het aangedurfd hebt :)
VerwijderenIk ga ze ook eens proberen!! :D Ik heb van die ronde ijzeren vormpjes voor koekjes, dan behoud ik een mooie cirkel :) Hopelijk gaan ze lukken!!
BeantwoordenVerwijderenHallo martine,
BeantwoordenVerwijderenIk ben op zoek gegaan naar lekkere lowcarb maaltijden, waardoor ik stuitte op dit recept. Echt overheerlijke crackers! Hierdoor is het veel makkelijker vol houden. Ik heb alleen dat ze erg snel kruimelen en uit elkaar vallen,heb je daar misschien nog een tip voor?
Groetjes, daphne
Hoi Daphne,
VerwijderenFijn dat je de crackers zo lekker vindt! Wissel je ze wel af met andere crackers? Teveel lijnzaad is niet goed ;)
Je zou de crackers misschien iets dikker kunnen maken waardoor ze wat minder breekbaar worden? Zelf doe ik altijd een klein schepje 'darmreiniger' door mijn mix (darmreiniger is een mix van psylium- en inuline vezels), dat bindt een beetje.
Hoi hoi bedankt dat je het recept deelt ik ga de ingrediƫnten halen..maar waarom doe je er darm reinigen er Door heen? Ga je dan makkelijker naar de wc?
VerwijderenDarmreiniger bevat psyllium, een vezel die heel erg goed is voor je darmen. Lees maar eens wat ik erover geschreven heb bij het recept van de vezelkoeken:
Verwijderenhttp://dekeukenvanmartine.blogspot.nl/2016/04/psyllium-vezelkoeken.html
Hoi Martine en @Daphne,
BeantwoordenVerwijderenWat vinden jullie van geraspte kaas. Dat bindt en is lekker krokant.
Zo maak ik ze vaak.
Groetjes en fijne dag,
KetoLose
Ik maak deze crackers inderdaad ook al een tijdje. Ik voeg er nog een schepje eiwitpoeder aan toe (had ik van iemand die het niet meer gebruikt), en ik vind het veel lekkerder om de zaden eerst in de koffiemolen te malen. Die heb ik speciaal gekocht om zelf meel te kunnen maken van noten en zaden, werkt perfect!
BeantwoordenVerwijderenSlimme oplossing Karien!
Verwijderenhallo martine,
BeantwoordenVerwijderenwilde je vragen hoeveel khd er in deze crackers zitten per stuk? groetjes arenda
Hoi Arenda,
VerwijderenEerlijk gezegd heb ik dat nooit berekend. De koolhydraten uit deze crackers zijn niet of nauwelijks verteerbaar, en daarom vind ik het ook niet zo belangrijk. Ik schat dat ze hooguit 2 gram kh per stuk bevatten.
1.7 kh met gruyere en 1.8 met gewone geraspte kaas
VerwijderenIk heb ze net voor het eerst gemaakt en ze zijn heerlijk! Is er een mogelijkheid om meerdere te maken en ze dan te bewaren voor een aantal dagen? Met Hemelvaart hebben wij familiefeesten en er is volgens mij geen magnetron.
BeantwoordenVerwijderenHoi Sacha,
VerwijderenIk ontdek net dat ik je vraag niet beantwoord heb. Sorry daarvoor!
Je kunt ze prima 1 of 2 dagen van te voren maken en in een goed afgesloten trommel meenemen!
ok !
BeantwoordenVerwijderenMag je ook elke dag eten
BeantwoordenVerwijderenElke dag eten zou ik niet doen. Teveel lijnzaad is niet goed en daarbij is variatie in voeding juist zo gezond! Afwisselen dus :-)
BeantwoordenVerwijderenHallo martine,
BeantwoordenVerwijderenHoe lang kan je bewaren?
Als ik ze bijvoorbeeld naar mijn werk voor de lunch wel meenemen dan heb ik 's ochtends niet zoveel tijd om deze dan te maken.
Hoi! Wanneer je ze in een luchtdichte trommel bewaart kun je ze prima de avond van te voren maken!
VerwijderenMaakt het uit of je gebroken of heel lijnzaad gebruikt?
BeantwoordenVerwijderenDat kan in principe allebei. Het zou kunnen dat de crackers bij heel lijnzaad wat brokkeliger worden. Je kunt lijnzaad in een vijzel ook zelf breken!
VerwijderenHooi!
BeantwoordenVerwijderenHeb net de crackers gemaakt maar ging helemaal brokkelen. Waten uit de oven alleen maar kruimels, viel uit mekaar.
Heb ik nu te weinig water gebruikt of wat kan ik eraan doen?
Groetjes paula
Laat het mengsel eens 5 minuten staan voordat je het uitsmeert, zodat het vocht in het lijnzaad kan trekken...
VerwijderenHad je gebroken lijnzaad?