09 januari 2016

Deel 2 gastblog: Voeding rondom zwangerschap
Recept: Havermout met vers fruit

Gezonde tussendoortjes 
Ik zag Marijke vaak nootjes eten. Dit deed ze al voordat ze zwanger was maar nu had het een nog beter doel: zaden en noten bevatten veel gezonde vetten, ijzer en vitamine B en E. Ook fruit, of bijvoorbeeld worteltjes zijn lekkere en gezonde tussendoortjes. Beetje knabbelen maar dan voor de gezondheid. Houd je vocht vast? Knaag lekker aan wat stengels bleekselderij. Maar als je soms lekkere trek hebt, dan mag die cupcake echt wel, als je er maar van geniet en er niet cupcakeS van maakt. Er zijn maar weinig mensen die een zwangere vrouw daarop aan zouden durven spreken. En als man, ach, dat had ik al lang afgeleerd...

Borstvoeding geven?
Als liefhebber van een compleet arsenaal aan kruiden zag ik de aankomende bevalling als dubbel feest: we zouden niet alleen een klein wondertje mogen verwelkomen in het gezin, maar ook zou er weer volop kunnen worden gekookt met de meest uiteenlopende kruiden. Helaas, dat feest ging niet door, en de reden is: borstvoeding.Wanneer je hebt besloten om borstvoeding te geven, moet je nog steeds erg goed op je eten blijven letten. Je kunt eigenlijk hetzelfde voedingspatroon aan blijven houden als toen je zwanger was. Want ook voor borstvoeding geldt: je geeft veel van je energie weg, maar ook de scherpe kruiden en andere stoffen. Om krampjes zo veel mogelijk te vermijden werd ons afgeraden voedsel te eten wat bij volwassenen winderigheid veroorzaakt. En daar komt de lijst: geen zoete aardappel, ui, knoflook, kool, bonen, etc.

Maar er moet toch goed gegeten worden, en aardappelen, groente en vlees komt bij ons liever niet meer dan één keer per week op tafel. Melk aanmaken kost energie. Wanneer een vrouw niet goed op haar voeding let, zal ze vermageren. Je lichaam gaat dan je eigen reserves aanspreken. Dit is niet wenselijk, want een baby vraagt veel energie, en je hebt dat dus nodig uit je voedsel. Een tip bij lage of teruglopende melkproductie; maak thee van fenegriek zaadjes. Drink er net zoveel van tot je huid ernaar gaat ruiken. Het ruikt niet heel lekker, maar de melk zal er van alle kanten uitspuiten (daar waar het hoort dan). En daar gaat het om.

Het geven van borstvoeding heeft dus op je voedingspatroon grote invloed, maar ook op je dagritme en uren slaap. Jonge ouders weten wat ik bedoel, lezers met wat oudere kinderen herinnering zich deze tijd misschien wat rooskleuriger, en dat is maar goed ook...

Ga je weer terug werken na je verlof, heb je nog tot negen maanden het recht om te kolven op je werk, met maximaal 25% van je contracturen. Lees hier wat je rechten zijn want borstvoeding is een belangrijke start van een gezond mens.

Recept: Havermout met vers fruit
En natuurlijk sluiten we dit gastblog af met een lekker recept. Dit ontbijt geeft je een goede start van de dag, is erg lekker en ook nog eens heel gezond. Ook voor mannen en vrouwen die niet zwanger zijn!

Benodigdheden:
200 milliliter amandelmelk
Havermout* (vezels, langzame koolhydraten)
1 eetlepel gedroogde kokossnippers (vitaminen B en C)
Mespuntje kaneel**
Een volle eetlepel moerbeien (eiwitten, vitamine C, calcium)
Een volle eetlepel gojibessen (verhoogt weerstand, goed voor spijsvertering)
6/7 gepelde walnoten (omega-3-vetten, magnesium en nog een hele lijst voedingsstoffen)
Een peer (vitaminen C en K)
Een perzik (vitaminen B3, B5 en E)
Handvol blauwe bessen (antioxidanten, vitamine E en vezels)

*De hoeveelheid havermout is afhankelijk van je eigen smaak. Sommige mensen vinden het droog lekker en andere weer als wat waterig is. Ik hoor bij de laatste groep, dus ik doe ongeveer 5 eetlepels havermout in 200 milliliter melk.
**Geregeld lees ik dat 'deskundigen' het gebruik van kaneel afraden, maar ik denk niet dat een mespuntje kwaad kan. Voel jij je er niet prettig bij, laat je het gewoon weg.

Bereiding:
1. Doe de melk in een steelpannetje en doe er een eetlepel gedroogde kokossnipers en een mespuntje kaneel (optioneel) bij en zet het vuur aan.
2. Als de melk wat verwarmd is, doe je er naar gelieve havermout bij en laat je dit op laag vuur twee minuten koken.
3. Gooi van zowel de moerbeien, als de  gojibessen een eetlepel erbij (dan worden ze wat zachter). Laat het nog een minuutje doorkoken en zet het vuur uit.
4. Snijd al je fruit in blokjes en gooi het op je havermout.
5. Hak de walnoten wat kleiner, gooi het erover heen en ga lekker eten!

Het fruit wat ik hierboven heb genoemd, kun je natuurlijk eindeloos variëren naar eigen smaak en het seizoen.

Florian
Plezierindekeuken.nl
https://www.plezierindekeuken.nl

2 opmerkingen:

 1. Hoi Martine,
  Het is een misverstand dat je tijdens het #borstvoeding geven niet alles zou mogen eten. Dat maakt borstvoeding geven nodeloos ingewikkeld en staat meteen 1-0 achter. Krampjes worden niet veroorzaakt door wat moeder eer, maar veelal door (te) snel van borst wisselen.
  Teddy Roorda Lactatiekundige www.teddyroorda.nl

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Bedankt voor je aanvulling Teddy! Ik geef het ook door aan Florina, de schrijver van deze gastblog.

   Verwijderen