17 februari 2016

Hollandse hutspot (zónder aardappels)

Hutspot wordt traditioneel natuurlijk gemaakt met aardappels, uien en winterwortel. In deze hutspot zitten geen aardappels, waardoor hij veel minder koolhydraten bevat. De aardappels worden vervangen door knolselderij.

Ingrediënten voor 4-6 personen:
1 knolselderij
750 gram winterwortel in plakjes
300 gram gesneden ui
300 gram gesneden prei
1 kleine pot witte bonen (uitlekgewicht ± 200 gram)
2 appels
300 gram zuurkoolspek
1 rookworst
½ tl piment
½ tl witte peper
1 el grof zeezout
1 el (appel)azijn
1 el (palm)suiker
25 gram roomboter
500 ml water

Bereiding:
Snijd het kapje van de knolselderij en verwijder de schil. Snijd plakken van de knolselderij en maak hier blokjes van.
Maak de overige groenten schoon en snijd ze zoals aangegeven bij de ingrediëntenlijst.
Doe het zuurkoolspek onderin een grote (soep)pan. Voeg het water toe. Doe hier de blokjes knolselderij bovenop. Vervolgens voeg je de plakken wortel, de gesneden ui en de prei toe.
Snijd de appel in blokjes (schillen is niet nodig). Spoel de witte bonen af in een zeef en doe ook deze in de pan. Voeg nu zout, peper, piment, suiker en azijn toe. Leg de roomboter bovenin de pan.
Breng het water aan de kook en laat het geheel ongeveer 1,5 uur koken. De laatste 20 minuten kan de worst bovenin de pan liggen, zodat deze gaar wordt.
Haal de worst en het spek uit de pan. Giet wat van het vocht af wanneer er nog veel vocht onderin de pan staat. Bewaar dit!
Stamp met een pureestamper tot een stamppot. Serveer de stamppot met het vlees.

Voor een minder zoute variatie laat je het zout en spek achterwege. Veel slagers verkopen minder zoute rookworst, maar een gehaktballetje of speklapje is er ook lekker bij. De hutspot kan ook prima als vegetarische maaltijd worden gegeten!

N.B. Dit recept verscheen in het decembernummer van Sinus, het magazine van de Patiëntenvereniging Aangeboren Hartafwijkingen


Geen opmerkingen:

Een reactie posten