Hutspot wordt traditioneel natuurlijk gemaakt met aardappels, uien
en winterwortel. In deze hutspot zitten geen aardappels, waardoor hij veel
minder koolhydraten bevat. De aardappels worden vervangen door knolselderij.
Ingrediënten voor 4-6 personen:
1 knolselderij
750 gram winterwortel in plakjes
300 gram gesneden ui
300 gram gesneden prei
1 kleine pot witte bonen (uitlekgewicht ± 200 gram)
300 gram zuurkoolspek
1 rookworst
½ tl piment
½ tl witte peper
1 el grof zeezout
1 el (appel)azijn
1 el (palm)suiker
25 gram roomboter
500 ml water
Bereiding:
Snijd het kapje van de knolselderij en verwijder de
schil. Snijd plakken van de knolselderij en maak hier blokjes van.
Maak de overige groenten schoon en snijd ze zoals
aangegeven bij de ingrediëntenlijst.
Doe het zuurkoolspek onderin een grote (soep)pan. Voeg
het water toe. Doe hier de blokjes knolselderij bovenop. Vervolgens voeg je de
plakken wortel, de gesneden ui en de prei toe.
Snijd de appel in blokjes (schillen is niet nodig). Spoel
de witte bonen af in een zeef en doe ook deze in de pan. Voeg nu zout, peper,
piment, suiker en azijn toe. Leg de roomboter bovenin de pan.
Breng het water aan de kook en laat het geheel ongeveer
1,5 uur koken. De laatste 20 minuten kan de worst bovenin de pan liggen, zodat
deze gaar wordt.
Haal de worst en het spek uit de pan. Giet wat van het
vocht af wanneer er nog veel vocht onderin de pan staat. Bewaar dit!
Stamp met een pureestamper tot een stamppot. Serveer de
stamppot met het vlees.
Voor een minder zoute variatie laat je het zout en spek
achterwege. Veel slagers verkopen minder zoute rookworst, maar een gehaktballetje
of speklapje is er ook lekker bij. De hutspot kan ook prima als vegetarische
maaltijd worden gegeten!
N.B. Dit recept verscheen in het decembernummer van Sinus, het magazine van de Patiëntenvereniging Aangeboren Hartafwijkingen.
N.B. Dit recept verscheen in het decembernummer van Sinus, het magazine van de Patiëntenvereniging Aangeboren Hartafwijkingen.
Reacties
Een reactie posten