
Tegenwoordig koop ik mijn noten dus vaak ongeroosterd en rooster en kruid ik ze later zelf.
Noten leveren ijzer, vitamine E en B. Het zijn trouwens ook volwaardige vleesvervangers.
Ze bevatten ook een flinke hoeveelheid vet, zodat je noten dus met mate moet eten, zeker als tussendoortje. Tip: Zet geen schaaltje noten voor jezelf op tafel, maar leg er een aantal op een schoteltje. Je eet ze dan bewuster en rustiger op dan wanneer er een grote hoeveelheid voor je staat!

Wist je trouwens dat pinda's en cashewnoten officieel helemaal geen noten zijn? Het zijn peulvruchten! Bij GOK zijn ze daarom ook 'oranje' en niet 'groen'. In een notenmix doe ik soms wel wat cashewnoten. Ze zijn in verhouding wat voordeliger dan bijvoorbeeld walnoten en paranoten...
Laat ze weg wanneer je de notenmix helemaal 'groen' wilt hebben!

Ingrediënten:
250 gram ongeroosterde noten
1 tl sojasaus (zonder E621!)
½ tl olijfolie
⅛ tl gemalen chili-vlokken
Keltisch zeezout
Bereiding:
Rooster de noten in een droge koekenpan ongeveer 10 minuten tot ze licht gaan verkleuren en je de noten gaat ruiken.
Voeg nu de olie toe, roer goed en bak vervolgens de peper een minuutje mee. Zet nu het vuur uit en doe de sojasaus erbij. De pan zal flink sissen, dus wees gewaarschuwd :-)
Breng de noten verder op smaak met wat versgemalen Keltisch zout.
Tip: Bij dit pittige, zoute nootjes kun je wel wat verkoeling gebruiken. Een glas limoen-water bijvoorbeeld!