Bol AlgemeenBol Algemeen

Volkoren speltcake met appel en rozijnen

Koolhydraatbeperkt eten betekent dat er eigenlijk nog maar heel zelden cake op tafel komt. Natuurlijk bak ik wel koolhydraatarme cakes, maar die zijn toch net een tikkeltje anders van smaak. En manlief heeft dan ook nog altijd het liefste 'echte cake'. Maar gewone cake van witte bloem die voor 25% uit suiker bestaat, dat lijkt zelfs hem geen goed idee meer.
En in zo'n geval duikt Martine dus de keuken in om een gezonder alternatief te bedenken...

Onderstaande cake bevat volkorenmeel en 50% minder suiker dan de traditionele cake. Je kunt er zelfs voor kiezen om álle (palm)suiker te vervangen door sukrin.
Val je af als je deze cake eet in plaats van gewone cake? Nee, dat zeker niet. Is deze cake gezonder dan gewone cake? Dat zeker wel! Een prima alternatief dus als je toch een keertje wilt snoepen!

Ingrediënten:
200 gram (volkoren) speltmeel
4 eieren
200 gram zachte roomboter
100 gram afgespoelde rozijnen
100 gram appel in kleine blokjes
1 zakje bakpoeder (15 gram)
50 gram havermout
1 el water
1 tl citroensap
100 gram palmsuiker (ook te vervangen door zoetstoffen)
100 gram rode Sukrin of No Sugar

Bereiding:
Breek de eieren in een grote kom en mix ze samen met de boter, palmsuiker en sukrin/stevia op een lage stand tot een vrijwel gladde massa. Voeg nu het speltmeel en het bakpoeder toe en mix het geheel nog 3 minuten op de hoogste stand. Doe nu het citroensap en het water erbij en mix dit er kort doorheen. Spatel nu de havermout, appel en rozijnen door het cakebeslag.
Bak de cake in 70-80 minuten goudbruin in een voorverwarmde oven op 160°C. Stort de cake daarna voorzichtig op een rooster en laat hem daarop afkoelen.

Snoep smakelijk!