Witloftaart met geroosterde knoflook

Deze witloftaart kan zowel warm als koud worden gegeten. Omdat de knoflook wordt geroosterd in de oven, is deze veel minder sterk van smaak dan verse knoflook. Ook wordt de knoflook veel zachter van smaak. Daarom kun je dus prima een hele bol gebruiken in een taart voor 4 personen.

Ingrediƫnten voor 4 personen:
500 gram witlof
4 eieren
200 ml slagroom
150 gram hamblokjes
150 gram grof geraspte pittige boerenkaas
1 bol knoflook
peper/zout
1 tl olijfolieBereiding:
Zet de bol knoflook in een ovenvast schaaltje, giet de olijfolie erover en bak de knoflook 30 minuten op 180 °C. Laat de bol afkoelen.

Druk de geroosterde knoflookpuree voorzichtig uit de knoflooktenen.
Mix de eieren in een grote kom, samen met de slagroom, knoflookpuree en peper/zout.
Snijd nu de uiteinden van de witlof en verwijder zo nodig lelijke bladeren aan de buitenkant van de witlofstronken. Verwijder (met een appelboor) het binnenste bittere stukje van de witlofstronk.
Snijd de witlof in de lengte doormidden en vervolgens smalle repen in de breedte.
Schep de witlof door het eimengsel en verdeel het goed. Schep nu ook de hamblokjes en 100 gram van de geraspte kaas erdoor.
Stort het geheel in een ingevette ovenschaal en druk het goed aan. Verdeel de laatste 50 gram kaas over de bovenkant. Bak de taart 45-50 minuten in een voorverwarmde oven op 180 °C.
Doordat er bij het garen vocht uit de witlof komt, vormt zich wat vocht onderin de ovenschaal. Je kunt dit heerlijke kookvocht prima over de witloftaart scheppen!

Tip: Rooster de knoflook wanneer je de oven toch al in gebruik hebt voor iets anders. Je kunt de geroosterde knoflookbol bewaren in de koelkast, in een goed afgesloten bakje.Reacties

Een reactie posten