Wat is Teflon nu eigenlijk?
Veel pannen bevatten een anti-aanbaklaag, deze laag wordt in de volksmond ook wel Teflon genoemd. DuPont heeft de term ‘Teflon’ uitgevonden, het is eigenlijk niets anders dan een eenvoudiger naam voor PTFE (PolyTetraFluorEthyleen).
Het is bekend dat door het ontstaan van giftige dampen bij gebruik van een anti-aanbakpan, diverse vogels zijn gedood. Teflon mag namelijk niet té heet worden, en dat gebeurt regelmatig tóch.
Je wilt nu eenmaal sommige stukken vlees dichtschroeien, en dan moet de pan gloeiendheet zijn.
PTFE
Teflon is dus eigenlijk een merknaam voor PTFE. PFTE is op zichzelf staand niet giftig, maar zodra de temperatuur boven de 260 graden komt gaat de kwaliteit achteruit. Teflon heeft een smeltpunt van 327 graden en je kunt het vergelijken met een soort plastic. Tijdens het bakken zal de temperatuur van de pan snel oplopen naar 300 graden, zodat de pan eigenlijk te heet wordt waardoor schadelijke gassen vrijkomen.
PFOA

De effecten van PFOA op lange termijn zijn bij mensen nog niet uitgebreid onderzocht, maar het zou mogelijk schade kunnen aanbrengen aan het spijsverteringsstelsel, de lever en de schildklier. Aangezien gebleken is dat PFOA bij proefdieren kankerverwekkend is, kan dit ook niet worden uitgesloten bij mensen.
In welke pannen zit Teflon?
Let op: Teflon zit niet alleen in pannen, maar ook in bijvoorbeeld taart- en cakevormen, een tosti-ijzer of in een gourmetstel. Pas dus goed op dat je deze apparaten niet oververhit.
Teflon pannen blijven dus nog een risico voor de gezondheid.
Samengevat: Waarom geen pannen met Teflon gebruiken?
Aan de hand van bovenstaande informatie kan wel geconcludeerd worden dat Teflon-pannen eigenlijk de deur uit zouden moeten. Teflon zelf is niet giftig, maar de stof PFOA kan bij oververhitting gevaarlijk zijn voor de gezondheid.
Alternatieven

Prachtige roestvrijstalen pannen zijn te koop bij Borden&zo. Deze roestvrijstalen pannen bieden dezelfde voordelen als de keramische pannen, en daarbij zijn ze ook nog eens heel mooi om te zien!
Weet je nog iets dat ik niet weet of niet heb genoemd? Neem dan contact op met info@kitchenandmore.nl.
Bron: Kitchen&More
Geen opmerkingen:
Een reactie posten