Sint Pannekoek: Romige koolhydraatarme pannenkoekjes met vers fruit

Koolhydraatarme pannenkoeken met mascarpone Wat in 1986 begon als een grap van striptekenaar Jan Kruis, wordt steeds meer een ‘echte’ feestdag. Op 29 november ‘vieren’ duizenden mensen Sint Pannekoek.

Het gebeurde in 1986 dat opa Tromp en zijn kleindochter Catootje uit de bekende strip Jan, Jans en de kinderen geen boontjes wilden eten. Striptekenaar Jan Kruis bedacht toen iets anders. ‘Vandaag is het Sint Pannekoek’, zei opa. Dan worden overal pannenkoeken gebakken en wordt de ‘heer des huizes’ ’s avonds begroet met ‘Een vrolijk en gezegend Sint Pannekoek’, waarbij alle tafelgenoten een pannenkoek op hun hoofd hebben.


Citaat uit het ND van 15 november 2016. Lees HIER het hele artikel...Pannenkoeken zijn het hele jaar door natuurlijk geliefd bij jong en oud, maar wat is nu leuker dan op Sint Pannekoek het dessert van het Kerstdiner vast eens uit te proberen. Want zeg nou zelf, deze stapel pannenkoeken verdient best een plaatsje bij het Kerstdiner!

Ingrediënten voor kleine 8-10 pannenkoekjes:

3 grote eieren
60 gram crème fraîche
100 gram mascarpone
25 gram eiwitpoeder
snuf zout
1 tl wijnsteenbakpoeder
50 ml water
Fiber Syrup gold of Steviala Sweet Maple
olie om in te bakken
250 gram vers fruit naar keuze
optioneel: 1 el poedersuiker Sukrin

Koolhydraatarme pannenkoeken met mascarpone

Bereiding:


Breek de eieren boven een hoge schenkkom en klop ze één minuut op de hoogste stand  totdat ze flink schuimig zijn. Voeg nu de overige ingrediënten toe en klop dit kort tot een glad beslag.
Verhit in een kleine koekenpan een klein beetje olie en schenk wat beslag in de pan. Draai de pannenkoek na ongeveer 3 minuten en bak deze in nog een minuut aan beide zijden goudbruin.
Bak ongeveer 8 tot 10 pannenkoeken van het beslag. Stapel de pannenkoeken op elkaar en schik het fruit op en om de pannenkoeken. Trek nu lijnen van Fiber Syrup gold over de pannenkoeken en het fruit. (Wanneer je niet koolhydraatarm eet kun je ook honing gebruiken.)
Serveer je dit dessert met Kerst? Maak het feest dan compleet door er een eetlepel poedersuiker van Surkin overheen te strooien. (Gebruik hiervoor een klein zeefje, dan verdeelt de suiker zich mooi over het bord.)

Tip: Heb je geen mini-koekenpannetje? Gebruik voor het bakken van de pannenkoeken dan net als ik een bakring. Vet deze wel in voordat je de pannenkoeken gaat bakken!

Zonder het fruit zijn deze pannenkoeken GOK-groen! (De Sukrin Fiber Syrup is oranje, de Steviala Sweet Maple is groen...)

Reacties

 1. Wow Martine dat ziet er weer super lekker uit. Ik ben dol op pannenkoeken maar had ze natuurlijk geschrapt vanwege de koolhydraten. Ik hoop alleen dat ik hier in België alle ingrediënten kan vinden, zal een zoektocht worden vrees ik. Online bestellen in Nederland is zo duur aan verzendkosten. Ik hoop dat ik dit lekkere recpt van u kan uitproberen.
  Groetjes, veerle

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dag Veerle,
   Ik ben ook van België. Ik zou binnenkort met GOK willen beginnen.
   Wat zou je niet in België kunnen vinden ?
   groetjes,
   Katia

   Verwijderen

Een reactie posten