Voor Euronics Barneveld bedacht ik een aantal recepten voor de airfryer. Ik gebruikte de Montana Master Fryer XL.
Nog altijd ben ik heel erg blij met mijn airfryer, en ik gebruik hem vrijwel dagelijks. Vlees 'bak' ik tegenwoordig vaak in de airfryer, maar ook eten we aanzienlijk meer groenten sinds de aifryer op het aanrecht staat.
De airfryer is namelijk heel geschikt voor het bereiden van verschillende soorten groentechips, en ik ben daar dol op! Natuurlijk kun je ook 'gewone' chips maken van aardappel, maar veel leuker én gezonder is het om chips te maken van groenten!
Kies voor een groentesoort dat niet al te veel water bevat, zoals bijvoorbeeld biet, wortel, pompoen, pastinaak, boerenkool of aubergine.
Je kunt de chips als snack eten, maar ze zijn op veel meer manieren toe te passen. In een salade bijvoorbeeld geven ze een heerlijk krokantje!
Wanneer je aubergine gebruikt, maak de plakken dan niet ál te dun. Zeer dunne plakken zullen anders verschrompelen of verbranden.
Bestrijk de groenten aan beide kanten met een zeer dun laagje olijfolie, of gebruik een olieverstuiver en bestrooi ze daarna met peper, zout en kruiden naar wens. Knoflookpoeder bijvoorbeeld of paprikapoeder geven direct meer pit aan je chips.
Hoewel ik op internet diverse recepten gevonden heb waarbij de groenten op 180 °C worden gebakken, vind ik het veel prettiger om dit op een lagere temperatuur te doen, bijvoorbeeld 150 °C of 160 °C. De groenten zullen dan minder snel verbranden en krijgen de tijd om goed te drogen.
De auberginechips op de afbeelding bakte ik 20 minuten op 160 °C en de bietenchips op dezelfde temperatuur 25 minuten. De pastinaakchips was in ruim 10 minuten op 160 °C al klaar, omdat pastinaak veel minder vocht bevat. Deze baktijden zijn natuurlijk mede afhankelijk van de dikte van de plakken groente!
Maak jij ook groentechips in je airfryer? Ik ben benieuwd naar jullie ervaringen en recepten!
Chips van pastinaak |
De airfryer is namelijk heel geschikt voor het bereiden van verschillende soorten groentechips, en ik ben daar dol op! Natuurlijk kun je ook 'gewone' chips maken van aardappel, maar veel leuker én gezonder is het om chips te maken van groenten!
Kies voor een groentesoort dat niet al te veel water bevat, zoals bijvoorbeeld biet, wortel, pompoen, pastinaak, boerenkool of aubergine.
Je kunt de chips als snack eten, maar ze zijn op veel meer manieren toe te passen. In een salade bijvoorbeeld geven ze een heerlijk krokantje!
Bereiding:
Maak de groente naar keuze goed schoon en snijd er dunne plakken van. Dit gaat het makkelijkst met een goede mandoline. Van de pastinaak trok ik met een dunschiller lange linten.Wanneer je aubergine gebruikt, maak de plakken dan niet ál te dun. Zeer dunne plakken zullen anders verschrompelen of verbranden.
Chips van aubergine en biet |
Hoewel ik op internet diverse recepten gevonden heb waarbij de groenten op 180 °C worden gebakken, vind ik het veel prettiger om dit op een lagere temperatuur te doen, bijvoorbeeld 150 °C of 160 °C. De groenten zullen dan minder snel verbranden en krijgen de tijd om goed te drogen.
De auberginechips op de afbeelding bakte ik 20 minuten op 160 °C en de bietenchips op dezelfde temperatuur 25 minuten. De pastinaakchips was in ruim 10 minuten op 160 °C al klaar, omdat pastinaak veel minder vocht bevat. Deze baktijden zijn natuurlijk mede afhankelijk van de dikte van de plakken groente!
Maak jij ook groentechips in je airfryer? Ik ben benieuwd naar jullie ervaringen en recepten!