Preisnert; een koolhydraatarme variant op de traditionele snert!

Koolhydraatarme snert: preisnert!Deze koolhydraatarme snert zal qua smaak het meest dicht bij échte snert komen, wanneer je van te voren een bouillon trekt van varkensvlees en -botten. De soep wordt daardoor ook dikker en voedzamer. In het recept gebruik ik hamschijven, maar ook krabbetjes of pootjes zijn prima.
Wil je de soep liever snel bereiden? Volg dan de tweede bereidingswijze.
Je kunt er voor kiezen om zakken voorgesneden groenten voor erwtensoep (wortel, prei, ui en knolselderij) te gebruiken. Hieraan is vaak al bladselderij toegevoegd, dus deze kun je dan weglaten uit het recept.

Ingrediënten voor 12 kommen preisnert:

1200 gram gesneden prei
1000 gram erwtensoepgroenten
1 bos bladselderij
250 gram zuurkoolspek
2 hamschijven (hips, bovenpoot)
2 rookworsten
peper en zout


Eerste bereiding in twee dagen:

Doe in een grote kookpan het spek met de hamschijven en voeg 3 liter water toe. Breng het water aan de kook en zet het vuur zachtjes. Verwijder het spek na ongeveer 30 minuten, en laat het vlees dan nog 90 minuten sudderen. Haal nu ook de hamschijven uit de pan en laat ze goed uitlekken. Giet de bouillon af door een zeef en laat hem afkoelen.
Laat de botten met vlees en het spek afkoelen en bewaar alles in de koelkast óf ga direct door met het onderstaande. Let op, het vlees is dan nog heet en laat zich minder makkelijk snijden!

Dag 2: Verwarm de bouillon en voeg zodra het kookt de gesneden prei toe. Laat de prei 20 minuten zachtjes koken. Snijd ondertussen het gare zuurkoolspek in blokjes. Probeer zoveel mogelijk vlees van de botten af te snijden en snijd dit ook in kleine blokjes.
Mix nu met een staafmixer de bouillon met de prei tot een gladde groene soep. Zet hem weer terug op het vuur en voeg nu de schoongemaakte en gesneden erwtensoepgroenten toe samen met de hele rookworsten en de gewassen en gesneden selderij. Haal na 20 minuten koken de rookworsten uit de soep en voeg het koude in blokjes gesneden spek en varkensvlees toe.
Laat het geheel nu nog 10 minuten pruttelen en snijd ondertussen de rookworsten in plakjes.
Zet het vuur uit, roer de rookworst door de preisnert en smullen maar!


Tweede bereidingswijze in één dag:

Koolhydraatarme snert: preisnert!Doe 2,5 liter water in een grote soeppan en voeg het spek toe. Breng dit samen aan de kook. Voeg na 10 minuten koken de prei toe en kook dit geheel nog 20 minuten.
Haal het spek uit de pan en houd dit apart. Mix nu met een staafmixer het water met de prei tot een gladde groene soep. Zet hem weer terug op het vuur en voeg nu de schoongemaakte en gesneden erwtensoepgroenten toe, samen met de hele rookworsten en de gewassen en gesneden selderij. Snijd nu het spek in kleine blokjes. Haal na 20 minuten koken de rookworsten uit de soep en voeg de blokjes spek toe.
Laat het geheel nu nog 10 minuten pruttelen en snijd ondertussen de rookworsten in plakjes.
Zet het vuur uit, roer de rookworst door de preisnert en smullen maar! (Omdat je nu geen stukjes varkensvlees door de soep hebt, zou je een extra rookworst of wat extra zuurkoolspek kunnen toevoegen)

Reacties

  1. Dit ga ik deze winter eens maken. Ik gebruikte vroeger altijd schouderkarbonade voor in de erwtensoep. Dat moet bij bereidingswijze 2 ook wel lukken denk ik. Laat de winter maar komen!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Karbonade werkt prima! Ik vind het risico van botjes alleen een beetje te groot, daarom kies ik voor hamschijven! Snert smakelijk alvast.

      Verwijderen

Een reactie posten