Worteltjestaart... lief hè?

Worteltaart
Kennen jullie die mop over worteltjestaart? In mijn kinderjaren was deze mop héél bekend:
Er was eens een konijn dat naar de bakker ging. Hij vroeg: bakker heeft u misschien worteltjestaart? 'Nee', zei de bakker en verdrietig ging het konijn naar huis. De volgende dag ging het konijn weer naar de bakker bakker en vroeg opnieuw 'heeft u worteltjestaart?' 'Nee helaas', zei de bakker en opnieuw ging het konijn verdrietig weer weg. Toen dacht de bakker 'ik ga worteltjestaart voor hem bakken!' De volgende dag kwam het konijn weer naar de bakker en vroeg 'bakker verkoopt u ook worteltjestaart?' 'Jazeker, zei de bakker, ik heb worteltjestaart! Zegt het konijn: vies hè?

Jarenlang dacht ik dus dat worteltjestaart vies was. Een grote vergissing! Worteltjestaart is namelijk heel erg lekker! Er zijn zelfs al bekende merken van bakproducten die bakmixen voor wortelcake en worteltaart verkopen. En wat is nou nog lekkerder dan een zelfgemaakte worteltjestaart? Op Valentijnsdag ga ik deze taart voor mijn man neerzetten met de woorden: Je krijgt van mij een zelfgebakken worteltjestaart, lief hè?

Ingrediënten voor de worteltaart:

6 eieren
400 gram geraspte (winter)wortel
150 gram kokosmeel
50 gram Rode Sukrin
150 gram Griekse Yoghurt
1 zakje wijnsteenbakpoeder (21 gram)
1 tl kurkuma
2 tl citroensap
100 gram olijfolie


Bereiding:


Breek de eieren boven een grote kom. Voeg het kokosmeel, de 'suiker', het citroensap, de yoghurt en de kurkuma toe. Klop dit met een mixer tot een kruimelig deeg. Voeg vervolgens het bakpoeder en de olijfolie toe en mix nog even kort door. Spatel nu de wortel erdoor en schep het beslag in een ingevette bakvorm.
Bak de taart in een voorverwarmde oven 40  minuten op 170 °C. Afhankelijk van de grootte van de bakvorm kan de taart iets langer of korter worden gebakken dan de aangegeven tijd.

Tip: Een hartvormige bakvorm maakt de boodschap helemaal compleet!

Omdat wortel bij GOK officieel oranje is, heb ik dit recept GOK-oranje gemaakt. Eet je er echter maar een heel klein puntje van, dan moet dit ook in fase 1 geen probleem opleveren.


Reacties

Een reactie posten