20 juli 2017

Boekrecensie en WINACTIE: De sensaties van smaak

De sensaties van smaak
Dit keer geen recensie van een kookboek, maar van een 'wetenschappelijk' boek! 'De sensaties van smaak', geschreven door Bob Holmes, verklaart de wetenschap achter hoe we proeven.

Hoewel smaken volgens het spreekwoord mogen verschillen, bestaat er echt een wetenschap achter smaak. Smaak zit namelijk niet alleen in je mond, maar ook in je hersenen.
Bob Holmes neemt ons in het boek mee op een smakelijke reis met wetenswaardigheden over smaak en smaakbeleving. Hij laat zien wat er aan de basis ligt van smaak: de chemische, biologische en psychologische processen die plaatsvinden wanneer we eten.

Heb je je wel eens afgevraagd waarom bier en pinda's zo goed combineren? En waarom vind ik zalm nu eigenlijk lekkerder dan makreel? Hoe leg ik het smaakverschil uit?
Klopt het dat je bij het drinken van rode wijn het beste naar klassieke muziek kunt luisteren? Hoeveel smaken en geuren zijn er eigenlijk?Wanneer je het hebt over smaak, heb je direct ook over reuk. Deze twee gaan hand in hand en hebben enorm veel invloed op elkaar.
In een stinkende omgeving kun je onmogelijk genieten van iets dat goed smaakt. Wanneer je reukzin niet meer werkt, is het heel moeilijk om nog iets te proeven.

Door mijn passie voor voeding en smaak was ik direct geboeid toen ik het boek begon te lezen. Hoewel het boek best veel wetenschappelijke taal bevat, leest het toch vrij makkelijk weg. De sensaties van smaak is geschreven voor iedereen die van smaak geniet - voor bijna iedereen dus.


WINACTIE:

Geur en smaak roepen ook herinneringen op, meer nog dan muziek en foto's. Iets wat je als kind móést eten terwijl je het vies vond, blijft ons vaak levenslang tegenstaan. Maar het werkt ook andersom. De geur en smaak van een pannenkoek brengen je soms ineens terug naar je kindertijd. 
Ieder mens heeft herinneringen die vastzitten aan smaak en geur...

Je kunt dit prachtige boek 'De sensaties van smaak' winnen door jouw ervaring te delen. Welke smaak  (of geur) roept bij jou een mooie of juist nare herinnering op en waarom is dat zo?
Je mag reageren op het aangegeven bericht op Facebook, of hier bij de reacties onder dit bericht (niet anoniem).  Allebei mag natuurlijk ook!
Heb je geen Facebook en kun je op het blog alleen anoniem reageren, dan kun je je reactie ook mailen naar info@dekeukenvanmartine.nl 

Op vrijdag 28 juli zal ik de winnaar bekend maken. Hij/zij krijgt het boek thuisgestuurd nadat ik de adresgegevens van die persoon heb ontvangen.


Informatie:
Titel: De sensaties van smaak
Auteur: Bob Holmes
ISBN: 9789045027203
Uitgeverij: Atlas contact
Prijs: €24.95

3 opmerkingen:

  1. Wat een interessant boek, ik ben zeer benieuwd naar de inhoud. De geur van vers brood roept bij mij een vakantiegevoel op. Als we vroeger op vakantie waren fietste ik elke ochtend om 8 uur naar de campingsuper om verse broodjes te kopen. Dat was een mooie tijd :)

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Deze reactie is verwijderd door een blogbeheerder.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Vers brood doet mij denken aan vroeger. 1 keer per week werd er altijd een Frans broodje gehaald en daar kreeg ik dan een homp van met boter en hagelslag. Dat was altijd een feest tussen de middag.👍💋

    BeantwoordenVerwijderen