Tapenade is van oorsprong 'een dikke koude saus bereid uit olijven en kappertjes'. Gemalen olijven dus eigenlijk, samen met nog wat andere ingrediënten.
Tegenwoordig worden tapenades van veel meer producten gemaakt dan alleen van groene olijven. Tapenade van zongedroogde tomaatjes bijvoorbeeld of van zwarte (Kalamata) olijven.
Tapenade is heel makkelijk zelf te maken, je kunt de verhoudingen eenvoudig aanpassen om een grotere of kleinere hoeveelheid te maken.
25 gram kappertjes
1 tl citroensap
2 ansjovisjes
versgemalen peper
25 - 50 gram olijfolie
Tip: Tapenade is ook erg lekker in combinatie met avocado! Vul eens een halve avocado met zelfgemaakte tapenade, en je hebt een heerlijk en origineel voorgerecht!
Tegenwoordig worden tapenades van veel meer producten gemaakt dan alleen van groene olijven. Tapenade van zongedroogde tomaatjes bijvoorbeeld of van zwarte (Kalamata) olijven.
Tapenade is heel makkelijk zelf te maken, je kunt de verhoudingen eenvoudig aanpassen om een grotere of kleinere hoeveelheid te maken.
Ingrediënten:
150 gram groene olijven zonder pit25 gram kappertjes
1 tl citroensap
2 ansjovisjes
versgemalen peper
25 - 50 gram olijfolie
Bereiding:
Maal in een keukenmachine de olijven, ansjovis, kappertjes, 25 gram olie en citroensap tot een egale massa. Je kunt de tapenade ook wat grover laten als je wilt. Breng de tapenade op smaak met peper (zout zit al voldoende in de ansjovis en olijven) en voeg naar wens wat extra olie toe om de tapenade smeuïger te krijgen.Tip: Tapenade is ook erg lekker in combinatie met avocado! Vul eens een halve avocado met zelfgemaakte tapenade, en je hebt een heerlijk en origineel voorgerecht!