Tzatziki - Griekse komkommerdip

Tzatziki: dipsaus van komkommer, yoghurt en knoflookNa het recept voor knoflooksaus deel ik met jullie ook een recept voor Griekse tzatziki; een eenvoudige dipsaus van yoghurt, komkommer en knoflook. Lang leve de knoflook!
Deze verkoelende dipsaus wordt vaak geserveerd bij gegrild vlees zoals gyros of shoarma, maar past ook prima bij geroosterde groenten.

Ingrediƫnten:

1 bol knoflook
1 tl olijfolie
200 gram Griekse yoghurt
1 komkommer
zout en witte peper
handvol verse munt



Bereiding:

Verwarm de oven voor op 200 °C. Leg de bol knoflook op een stukje aluminiumfolie, besprenkel hem met de olijfolie en vouw het tot een pakketje. Leg het pakketje een half uur in de oven en laat het daarna afkoelen.
Snijd de komkommer in de lengte doormidden en halveer beide helften nogmaals in de lengte, zodat je vier lange repen krijgt. Snijd met een scherp mesje het natte binnendeel weg, zodat je het vruchtvlees overhoudt.
Rasp de repen vruchtvlees op een grove rasp en doe dit in een fijne zeef. Strooi er een theelepel zout over en laat de komkommer minstens een uur goed uitlekken. Druk het overtollige vocht uit de komkommer zodat het door de zeef kan weglekken.

Roer als de komkommer goed is uitgelekt de yoghurt erdoor. Vouw het pakketje met de knoflook open en druk de knoflookpuree voorzichtig uit de teentjes knoflook. Roer de knoflookpuree ook door de tzatziki. Hak de munt fijn en roer deze door de saus. Maak hem verder op smaak met witte peper en mogelijk nog wat extra zout.

Boven de 125 gram per persoon wordt de tzatziki GOK-oranje!

Reacties

  1. Heerlijk Tsatziki, vooral met geperste knoflook is het dan pittig. Ik heb de knoflook nog niet eerder gepoft, maar dat lijkt me wel wat.

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten