15 september 2017

Boekrecensie - Voeding en Welvaartsziekten

Al enige tijd was ik op zoek naar een boek, waarin duidelijk werd uitgelegd wát nu precies gezonde voeding is en waarom.
Dus geen boek met recepten, maar een 'wetenschappelijk' verhaal over voeding met heldere uitleg die ook voor een leek zoals ik goed te begrijpen is.
Er worden namelijk ontzettend veel fabeltjes verkondigd als vastgestelde feiten. Soms zie je door de bomen het bos niet meer.
Yvonne Lemmers raadde mij het boek 'Voeding en Welvaartsziekten' van Marijke Samsom aan.

Ik kocht het boek en begon er in te lezen tijdens mijn vakantie.
Hoewel ik de afgelopen jaren behoorlijk veel geleerd heb over voeding en de werking ervan in je lichaam, was ik direct zowel geboeid als geschokt door de uitleg van Marijke. Manlief heeft bij veel diners tijdens onze vakantie mijn verhalen over dit boek moeten aanhoren, ik kon er bijna niet over ophouden. Ongelooflijk wat zij beschrijft en hoe dat in tegenstelling is met alles wat ik vroeger leerde over voeding.

Door 'Grip op Koolhydraten' waren mijn ideeën al behoorlijk veranderd, maar dit boek was voor mij werkelijk een openbaring. Marijke Samsom beschrijft de meest bekende huidige welvaartsziekten, en hoe je deze voor een groot deel zelf kunt voorkomen. Gelukkig legt ze tot in detail uit wát dan gezond is en wat de ongezonde producten bewerkstelligen in je lichaam.
Krijg je kanker van rood vlees? Slippen je aderen dicht van verkeerd vet? Op dit soort vragen geeft zij helder en duidelijk antwoord. Bij veel antwoorden wordt verwezen naar wetenschappelijke studies, zodat je je desgewenst nóg dieper in de materie kunt verdiepen.Naast een heldere uitleg over hoe we gezond kunnen blijven, bespreekt ze ook een heel aantal 'sprookjes' over voeding en gezondheid. Uitgebreid gaat ze bijvoorbeeld in op 'het sprookje over te hoog cholesterol', 'de fabel over het foute vet' en 'het sprookje van het foute zout'. Wat heerlijk om zo klip en klaar te lezen hoe het nu werkelijk in elkaar steekt! Mijn gevoelens over wat de overheid ons leert over voeding, veranderde tijdens het lezen langzaam van onbegrip naar frustratie en tenslotte naar woede. Want wat Marijke kan uitzoeken en vaststellen, kan de overheid ook achterhalen! Er is maar één reden waarom dit niet gebeurt: geld.
In hoofdstuk 3 - Handleiding goede voeding voor iedereen - stelt Marijke Samsom het volgende: "De richtlijnen van de overheid voor goede voeding inspireren in feite iedere consument tot foute keuzes. Dit geldt voor alle mensen: jong, oud, gezond of ziek."
Dat is me nogal wat!

In het boek worden ook de vitamines en mineralen stuk voor stuk toegelicht. Waar heb je ze voor nodig? Waar zitten ze in? Is het verstandig of zelfs noodzakelijk om er een supplement van te nemen?

Ik zal het niet snel zeggen maar nu zeg ik het toch echt: "Dit boek veranderde mijn leven". Mijn kijk op voeding en gezondheid is nu nóg duidelijker geworden en ik laat me niet langer misleiden door sprookjes en fabeltjes van de overheid, slecht geïnformeerde medici en de levensmiddelenindustrie.
Wil jij graag gezond oud worden óf je huidige gezondheidsklachten te lijf gaan? Dan is dit boek een must. Laat je niet langer misleiden door verkooppraatjes en achterhaalde fabeltjes, maar zoek zélf uit hoe het werkelijk zit. Kom in actie en zorg voor jezelf!

Informatie:
Titel: Voeding en Welvaartsziekten
Auteur: Marijke Samsom
Uitgeverij: Foodwise
Prijs: €33,00 (excl. verzendkosten)
Uitsluitend te bestellen via www.fabelfoutvet.nl

6 opmerkingen:

 1. Martine, dat is nogal wat! Waarom ben je zo zeker dat dit de waarheid is?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Omdat het klopt met de werkelijkheid... Sinds de richtlijnen van de overheid voor gezonde voeding zijn gesteld op vetarm en koolhydraatrijk, is Nederland niet gezonder geworden maar zieker. Ook neemt het aantal mensen met overgewicht alleen maar toe. Hoe kan dat nu we ons zo massaal wat aantrekken van die richtlijnen?
   In het boek worden de motieven achter veel van deze richtlijnen uitvoerig toegelicht en op basis van wetenschappelijke studies tegengesproken.
   Studies die andere uitkomsten geven dan die goed zijn voor de levensmiddelenindustrie worden niet langer gefinancierd. Het mooie plaatje van margarine en onverzadigd vet wordt zo angstvallig in stand gehouden.
   Ik heb natuurlijk ook bij mezelf gezien dat het zo werkt... Zelfs nu mijn gezondheid minder wordt, houd ik mijn gewicht prima op peil met vetrijke, koolhydraatbeperkte voeding. Volgens veel diëtisten is dat onmogelijk... Tja...

   Verwijderen
 2. Ik heb het boek op jouw aanraden ook gekocht. Heel helder allemaal inderdaad. En alles zo duidelijk op een rijtje gezet. Ik heb het nog niet helemaal doorgewerkt maar ook als naslagwerk, als je iets meer over een bepaald onderwerp wilt lezen, vind ik het heel waardevol. Bedankt dus voor je boekbespreking.

  Ik was benieuwd naar iets: heb je n.a.v. dit boek nog dingen veranderd in je GOK patroon van eten?

  En nog even een ander onderwerp: omdat je zo met koken en eten bezig bent is dit misschien ook een interessant boek: Harold McGee - Over eten en koken. Gaat ook over de wetenschappelijke grondbeginselen van het koken. Misschien ken je het al maar ik dacht, ik breng het even onder je aandacht.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank voor je reactie Annemieke. Om een voor mij onduidelijke reden is je bericht niet eerder geplaatst. Sorry daarvoor.
   Fijn dat jij ook blij was met het boek. Ik merk dat ik door het lezen van het boek weer wat makkelijker met vet ben geworden en ik voel me daardoor ook meer verzadigd. Ik probeer ook minder vleeswaren te eten vanwege alle hulpstoffen, maar dat blijkt toch een behoorlijke verleiding te zijn.
   Verder ben ik iets minder royaal met noten tussendoor, omdat daar toch wel wat koolhydraten in zitten en veel kleine beetjes toch ook teveel kan zijn.

   Bedankt voor jouw boekentip!

   Verwijderen
 3. Bedankt voor je boekentip. Ik heb het boek ook besteld op 3 september en gelijk betaald. Helaas nog steeds niet ontvangen. Ook krijg ik op mijn berichten geen antwoord. Loopt niet lekker dus. Maar daar kun jij niets aan doen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat is er vervelend Truus en zeker niet zoals het hoort. Ik heb het doorgegeven aan Marijke, stuur zelf ook nog een mailtje! Het boek is echt de moeite waard...

   Verwijderen