Starten met 'Grip op Koolhydraten'

Nadat ik vier jaar geleden mijn voedingspatroon totaal omgooide omdat ik het programma 'Grip op Koolhydraten' ging volgen, ging een groot aantal mensen uit mijn directe omgeving dit óók doen. Blijkbaar hadden mijn enthousiasme en resultaat een behoorlijke overtuigingskracht.
De vraag die ik toen én nu vaak kreeg: Hoe begin ik?

Beginnen zónder boek van Yvonne Lemmers is eigenlijk onmogelijk. Natuurlijk kan ik je een paar belangrijke dingen vertellen en op mijn blog vind je ook wat informatie, maar de theorie uit het boek is onmisbaar. Het basisboek 'Opgewicht' vertelt alles wat je nodig hebt, maar ook het laatste boek 'Grip op Koolhydraten' is een prima boek om mee te starten. Kun je het boek niet aanschaffen, probeer het dan bij de bibliotheek te lenen.

Wanneer je het boek gelezen hebt, zul je waarschijnlijk tot de conclusie komen dat je je maaltijden behoorlijk moet veranderen. Hiervoor zul je in het begin best wat nieuwe producten nodig hebben, maar je hoeft echt niet alles tegelijk aan te schaffen.
Op veler verzoek heb ik een lijstje gemaakt van de tien producten waarmee je direct aan de slag kunt.1. Roomboter en/of olijfolie 

Bak je in (vloeibare) margarine of smeer je halvarine op je brood en crackers? Stop hier dan direct mee en stap over op echte roomboter en/of olijfolie. In het boek lees je waarom 😉


2. Griekse yoghurt 10% vet

Eet niet langer magere melkproducten, maar kies de vette varianten. Volle yoghurt of kwark mag ook. Als het goed, is heb je aan 100 gram voldoende als maaltijd! Er mag wel een eitje bij of wat zelfgemaakte muesli.

3. Eieren

Denk jij nog dat je maar twee eieren in de week mag omdat je cholesterol anders te hoog wordt? Dan heb je helaas echt belangrijke informatie gemist. Dit sprookje is inmiddels helemaal net zo achterhaald als het verhaal dat de ooievaar baby's bezorgd 😅 
Eieren zijn gezond en je kunt ze dagelijks eten. In veel recepten in de GOK-kookboeken worden eieren gebruikt en ook op mijn blog vind je veel recepten met eieren.


4. Haverzemelen en/of lijnzaad

Deze producten bevatten veel vezels en die zijn goed voor je darmen. In veel GOK-recepten worden deze producten gebruikt, maar je kunt ook gewoon een schepje in je yoghurt doen.

5. Koolhydraatarme crackers (zie de productlijst welke je kunt gebruiken)

Crackers kun je ook zelf bakken, maar daarvoor heb je wellicht nog niet alles in huis. Om de verleiding van brood te weerstaan is het belangrijk dat je een alternatief in huis hebt dat klaar is voor gebruik. De GG-crackers die Yvonne in haar webshop verkoopt, vind ik persoonlijk de lekkerste!


6. Stevia of een andere GOK-groene suikervervanger als Steviala, No Sugar of Sukrin

Hoewel het natuurlijk beter is om suiker helemaal af te wennen, blijven sommige gerechten toch lekkerder als ze wat zoeter zijn. Er zijn tegenwoordig prima alternatieven die je daarvoor af en toe kunt gebruiken. Let wel op, ook van deze 'goede' zoetstoffen kun je zin krijgen in meer zoet!

N.B. Wanneer er 'stevia' op de verpakking staat, wil dit niet altijd zeggen dat het om een goed product gaat. Vaak wordt er maar een klein beetje stevia toegevoegd en veel slechte, chemische zoetstoffen. Laat je niet voor de gek houden! Zie de productlijst voor meer informatie over goede GOK-groene producten.

7. Reep chocolade met minimaal 70% cacoa

In je koolhydratenuurtje mag je een klein stukje (20 gram) van deze chocolade als verwennerij bij de koffie of thee. Laat je traditionele bakje vla achterwege en geniet van dit stukje 'zoet'.

8. Mayonaise

Mijn 'GOK-kast"
Kies een soort die laag is in koolhydraten omdat er geen (of heel weinig) suiker aan toegevoegd is. De Zaanse mayonaise is goedkoop en bevat nauwelijks koolhydraten. 

9. Colon Clean

Colon Clean bevat pysllium- en innulinevezels en wordt in veel recepten gebruikt. Colon clean is een voedingssupplement dat een natuurlijke en regelmatige stoelgang bevordert.
Wanneer je start met GOK heeft je lichaam veel afvalstoffen op te ruimen en dit product zal je daarbij kunnen helpen.

10. Noten

Noten bevatten veel goede voedingsstoffen en zijn enorm voedzaam. Ze zijn handig mee te nemen in je tas voor onderweg, zodat je bij trek nooit overgeleverd bent aan het broodje van een tankstation.
Als tussendoortje kun je 20 gram noten nemen, als maaltijd is 50-60 gram vaak voldoende.
Kies voor walnoten, pecannoten, macadamia's, hazelnoten, amandelen of paranoten. Let op: Pinda's en cashewnoten zijn GOK-oranje en horen dus thuis in het koolhydratenuur!

Je ziet dat er in mijn 'GOK-kast' producten staan die ik niet heb genoemd. Je zult zien dat je met het verstrijken van de tijd vanzelf af en toe wat bijkoopt waardoor je voorraad uitgebreider wordt. Het is echt niet nodig om al deze producten direct aan te schaffen!

Reacties

 1. Hallo,
  Ik heb de boeken gelezen en er mag max 5g koolhydraten buiten het koolhydraten uur gebruikt worden, maar als je 100gr griekse youghurt neemt van Puur Natuur dan zit je al over de 5g, dus ik snap niet waarom overal 100gr vernoemd wordt.
  Ook staat er dat haverzemelen (zemelen in het algemeen) nouwelijks koolhydraten bevat, nogthans ik gebruik de app FatSecret en er zitten wel degelijk heel wat kolhydraten in de zemelen. Misschien kan jij me uitleggen wat het probleem is ? Bekijk ik het fout ?
  bedankt,
  Katia

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi! De meeste soorten volle yoghurt naturel bevatten rond de 4 gram koolhydraten. Neem het liefst de variant met 10% vet. Je kunt er dan wat noten in doen of een ei erbij. Je blijft dan rond die 5 gram koolhydraten.

   Haverzemelen bevatten voornamelijk onoplosbare vezels en tellen daarom niet. Ik de boeken van Grip op koolhydraten vind je lijsten welke producten je wel of niet in een koolhydraatarme maaltijd mag eten!

   Verwijderen
 2. Voor de notenmuesli moet je kokosolie gebruiken. Dat het ik momenteel niet opvoorraad. Kan ik daar ook roomboter voor gebruiken

  BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten