Filet Americain - zelf maken

Verse filet AmericainIk beloofde jullie diverse recepten waarmee je de kant-en-klare vleeswaren zou kunnen vervangen. Dit is er weer een...

Manlief en ik zijn beide dol op filet Americain. Toch koop ik het dus zelden vanwege alle toevoegingen hierin. Zelfs in de biologische variant zit bijvoorbeeld nog verdikkingsmiddel, suiker en gistextract.
Omdat ik om de zoveel tijd bij de slager een (deel van een) koe koop, heb ik prachtig, supervers vlees ter beschikking om zélf filet Americain te maken. Ik gebruikte de rundermuis, maar je kunt ook tartaar of een borstlap gebruiken. Biefstuk kán ook, maar is eigenlijk niet nodig.
Met de goede ingrediënten is het een werkje van niets, want de keukenmachine doet het werk!

Het 'nadeel' van zelfgemaakte filet is dat het er lang niet zo mooi uitziet als die in de winkel. Doordat er geen toevoegingen inzitten, verkleurt de filet snel en oogt het dus zeker niet mooi rood en fris. Ook de warmte van het hakmes draagt er al aan bij dat het verkleurt. Maar ja, die 'frisse' kleur uit de winkel heeft dus helemaal niets met de versheid van het vlees te maken.

Let op: Gebruik in elk geval vérs vlees direct nadat je het bij de slager hebt gehaald. Laat het geen dag in de koelkast liggen en gebruik ook geen vlees uit de vriezer.Ingrediënten:

350 gram rundvlees
50 gram mayonaise
½ tl zout
1 tl Wor­ces­ter­shi­re sau­ce
½ tl tabasco
1 tl mosterd
versgemalen peper naar smaak
Huisgemaakte filet Americain

Optioneel:

- kappertjes
- fijngehakte uitjes
- tuinkruiden en/of paprikapoeder
Met paprikapoeder wordt de filet ook wat roder!


Bereiding:

Snijd het vlees in stukken en verwijder mogelijke stukjes zeen of vlies uit het vlees. Maal alle ingrediënten in een keukenmachine tot een gladde massa. Voeg eventueel extra peper en zout naar smaak toe. Kappertjes en fijngehakte uitjes kun je ook ná het malen toevoegen, dan houd je wat meer structuur in je filet.

Tip: Maak de eerste keer een kleinere hoeveelheid om te ervaren hoe jij je eigen filet Americain het lekkerste vindt. Vanwege de versheid kun je het het beste binnen 24 uur opeten...

Reacties