Verwacht je gasten en heb je weinig tijd om het eten voor te bereiden? Dan is dit gehaktbrood een ideale oplossing. Je kunt het van te voren helemaal klaarzetten en bakken voor het eten, of je warmt het gewoon op. Het voordeel van gehaktbrood is dat je het ook met veel dingen kunt combineren. Het is lekker bij sla, bij roergebakken of gekookte groenten en voor de liefhebber op brood.
Daarbij is het ook nog eens betrekkelijk goedkoop.
3-4 el Baharat
2 el tomatenpuree
1-2 el zout (of minder naar smaak)
2 middelgrote eieren
3 of 4 GG-vezelcrackers
200 gram langwerpig ontbijtspek
Leg de plakken ontbijtspek in de cakevorm zodat er voldoende ruimte is om ze later nog over het gehakt te vouwen. Afhankelijk van de lengte van de plakken gebruik je er twee per 'strook'.
Zelf heb ik gekozen voor een royale hoeveelheid ontbijtspek, maar je kunt dit aanpassen naar wens.
Ik heb de plakken halverwege de bodem laten overlappen, zodat ze ruim over de zijkanten hingen.
Verdeel het gehaktmengsel in de cakevorm en druk het stevig aan.
Vouw nu de overhangende lapjes spek over het gehakt, zodat het in het geheel bedekt is.
Bak het gehaktbrood 50 minuten op 180°C in een voorverwarmde oven. Giet na het bakken direct het overtollige vocht uit de vorm, zodat dit niet gaat stollen rondom het gehaktbrood.
Serveer het direct of laat het afkoelen (in de vorm).
Daarbij is het ook nog eens betrekkelijk goedkoop.
Ingrediƫnten voor 1 gehaktbrood:
1 kg half-om-half gehakt3-4 el Baharat
2 el tomatenpuree
1-2 el zout (of minder naar smaak)
2 middelgrote eieren
3 of 4 GG-vezelcrackers
200 gram langwerpig ontbijtspek
Bereiding:
Meng het gehakt met de eieren, het zout en de kruiden. Voeg de tomatenpuree toe. Maal de crackers fijn en doe het kruim bij het gehaktmengsel. Kneed alles goed door.Leg de plakken ontbijtspek in de cakevorm zodat er voldoende ruimte is om ze later nog over het gehakt te vouwen. Afhankelijk van de lengte van de plakken gebruik je er twee per 'strook'.
Zelf heb ik gekozen voor een royale hoeveelheid ontbijtspek, maar je kunt dit aanpassen naar wens.
Ik heb de plakken halverwege de bodem laten overlappen, zodat ze ruim over de zijkanten hingen.
Verdeel het gehaktmengsel in de cakevorm en druk het stevig aan.
Vouw nu de overhangende lapjes spek over het gehakt, zodat het in het geheel bedekt is.
Bak het gehaktbrood 50 minuten op 180°C in een voorverwarmde oven. Giet na het bakken direct het overtollige vocht uit de vorm, zodat dit niet gaat stollen rondom het gehaktbrood.
Serveer het direct of laat het afkoelen (in de vorm).
Hallo martine, wat een slim idee om Atkins crackers als een soort van paneermeel te gebruiken! ik gebruik nu wel eens een volkorenbeschuit maar dit geeft nog minder khd. bedankt voor de tip en heel veel sterkte met je gezondheid!
BeantwoordenVerwijderenToen ik het ontdekte had ik hele oude crackers, dat bracht me op het idee!
VerwijderenEen handvol haver- of tarwezemelen werkt overigens ook!
Gehaktbrood staat in de oven, geen atkins in huis maar wat amandelmeel. Paprika, knoflook, has El hanoud en ui..
BeantwoordenVerwijderenToevallig zat ik in jouw keuken toen je hem uit de oven haalde, en hij rook heerlijk!
Verwijderen