Boontjes in spek

Boontjes in spek

Boontjes in spek is natuurlijk een overbekend recept, maar het ontbrak nog wel op mijn blog. Rond de feestdagen worden deze ingerolde boontjes vaak kant-en-klaar aangeboden bij de supermarkt, maar zelf maken is natuurlijk nóg leuker!Ingrediënten:

500 gram mooie sperziebonen of haricot verts
8 dunne langwerpige plakken ontbijtspek
peper
zout

Boontjes in spek

Bereiding:

Was de bonen en snijd desgewenst de uiterste puntjes eraf. Zet ze op in een pan met koud water met wat zout en breng ze aan de kook. Laat de sperziebonen ongeveer 8 minuten koken (afhankelijk van de dikte, ze moeten beetgaar worden en niet helemaal zacht!). Giet het water van de bonen en koel ze met koud water. Laat de bonen afkoelen. Bestrooi ze met wat zout en peper.
Maak bundeltjes van de bonen door er een stuk of 8 tegelijk stevig in een plak spek te rollen. Leg de rolletjes in een ingevette ovenschaal. Je kunt ze nu eventueel ook invriezen.

Verwarm de oven voor op 180°C. Zet de schaal met boontjes in de oven en bak ze in ongeveer 20 minuten warm en het spek krokant.
Een klein ovenschaaltje kan ook in de airfryer, houd dan een wat kortere baktijd aan.

In een GOK-groene maaltijd mag je maximaal 100 gram sperziebonen eten. Van dunne haricot verts mag je wél wat meer!
Boontjes in spek uit de airfryer

NB: Bovenstaande temperaturen en baktijden zijn een beetje afhankelijk van de grootte van de bonen. Dunne boontjes zijn eerder gaar en kun je wat korter koken. Grote bundels bonen vragen iets meer tijd in de oven dan kleine. Als het spek goed gebakken is, zijn de bonen meestal goed warm 😋
Je kunt de bonen in spek trouwens ook prima koud eten nadat ze gebakken zijn!

Spannende Boeken Weken

Reacties