28 augustus 2018

Boekrecensie - Vet als brandstof van dr. Joseph Mercola


Mijn interesse in dit boek werd gewekt door deze tekst: 'Megaschade aangericht door verkeerd voedingsadvies'. Daar wilde ik wel meer over weten en ik las dus even door.

'Het is onvoorstelbaar wat een megaschade er is aangericht door een verkeerd voedingsadvies dat begon in de jaren 50 van de vorige eeuw. Als de wetenschapper Ancel Keys toen had geweten wat een megaschade hij 70 jaar later zou hebben aangericht, had hij zijn studies beter geïnterpreteerd waardoor er andere adviezen waren gegeven. 
Dr. Mercola beschrijft in zijn boek Vet als brand-stof o.a. wat de hedendaagse gevolgen zijn van de toenmalige adviezen'. Dat boek leek me interessant en ik vroeg direct om een recensie-exemplaar.
Toen ik het boek uit de brievenbus haalde, moest ik wel even slikken... Wat een dikke pil! Maar omdat het onderwerp me boeit begon ik toch gewoon te lezen.
Hoewel dr. Mercola wel probeert om de materie voor iedereen begrijpelijk aan te bieden, struikelde ik toch vrij direct over het grote aantal - voor mij onbekende - medische termen.
Wat ik wel begreep, verklaarde ook direct waarom deze arts in Amerika zowel verguisd als geroemd wordt. Zijn mening staat namelijk haaks op de nog altijd alom heersende gedachte, dat je ziek zou worden van vet en dat ziekte bestreden moet worden met medicatie.
Hij draait dit helemaal om: vet is de brandstof voor je lichaam en ziekte bestrijd je met goede voeding.

Het dieet dat wordt aangeraden is niet moeilijk te begrijpen of uit te voeren, maar vraagt in het dagelijks leven wel veel aanpassingen en mogelijk opofferingen. Een groot deel van de koolhydraten is verbannen uit dit dieet, en daarmee gaat het dus een stuk verder dan het programma 'Grip op Koolhydraten' dat ik al jarenlang volg. Het is eigenlijk koolhydraatarm en de voorkeur gaat sterk uit naar biologische producten.

Ik ben ervan overtuigd dat je met deze eetwijze enorm veel gezondheidsvoordeel kunt behalen. Je zult afvallen en bij heel veel aandoeningen minder klachten krijgen. Volgens dr. Mercola is het met dit dieet zelfs mogelijk om kanker te voorkomen en te bestrijden.

Persoonlijk heb ik wel één kanttekening. Voeding is voor mij niet alleen iets lichamelijks, maar het heeft ook zeker invloed op mijn geest. Wanneer ik langere tijd koolhydraatarm eet, krijg ik minder lichamelijke klachten. Maar ik ben méér dan een lichaam! Mijn geest wil soms om diverse redenen wél koolhydraten. Omdat ze lekker zijn of omdat ik gezellig mee wil eten bij vrienden. En dus wint soms mijn geest...

Met dit wetenschappelijke en interessante boek is een andere kijk op voeding zeker mogelijk. Mooi hoe zo'n flinke 'pil' je van je pillen kan afhelpen!

Informatie:
Titel: Vet als brandstof - Een revolutionair voedingsplan om kanker te bestrijden, de prestaties van je brein te verbeteren en meer energie te krijgen.
Auteur: Dr. Joseph Mercola
ISBN: 9789492665126
Uitgeverij: Succesboeken.nl
Prijs: €29,50

4 opmerkingen:

  1. Ik vind juist dat doordat je af en toe toch koolhydraten eet, je deze levensstijl vol kunt houden :-) Nooit meer een koekje of wat dan ook, daar word ik niet vrolijk van!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Precies, dat bedoel ik met het feit dat ik meer ben dan een lichaam... Maar goed, vergeleken met vroeger is het wel teruggeschroefd naar minder dan 10% van toen denk ik. Dat is wel winst natuurlijk!

      Verwijderen