07 december 2018

Boekrecensie: Grip op Koolhydraten - Snelle en makkelijke weekmenu'sOok deze nieuwe uitgave in de serie 'Grip op Koolhydraten' van Yvonne Lemmers is weer een prachtig, sprankelend boek geworden. Het lijkt qua stijl erg op de vorige uitgave, waardoor ook dit een modern, handzaam boek is. Het meest bijzondere aan dit exemplaar is toch wel het grote aantal weekmenu's. Ook in eerdere boeken werden voorbeeldmenu's gegeven, maar nog nooit zo gedetailleerd en uitgebreid.Voor mensen die een 'nieuwe eetstijl' aanleren is de beginfase een spannende en onzekere periode. Er wordt veel getwijfeld of men het wel 'goed doet'. Voedingsfeitjes die je altijd geleerd had (vet is slecht, pas op met zout, je kunt niet zonder ontbijt) blijken ineens niet waar te zijn. Om dat allemaal los te laten kost moeite. Dat kostte mij ruim vijf jaar geleden moeite, en dat is niet veranderd voor mensen die nú kiezen voor een koolhydraatbeperkte levensstijl.
Ik vermoed dat dit boek bij een hoop startende 'gokkers' een hoop stress zal wegnemen.

De weekmenu's zijn in verschillende categoriën verdeeld en er is daardoor voor elk wat wils: een vegetarisch menu, een balansmenu, een menu mét en zonder tussendoortjes. Natuurlijk kun je de menu's gewoon allemaal volgen! Er zijn zelfs twee weekmenu's voor fase 2. Deze fase volg je wanneer je niet meer hoeft af te vallen, maar wel koolhydraatbeperkt wilt blijven eten. Wat mag er dan wel, en wat kun je beter niet doen?
Naast de weekmenu's vind je in dit boek ook 120 nieuwe, originele recepten. Het leuke vind ik, dat deze recepten verwerkt zijn in de weekmenu's, zodat je direct aan de slag kunt. Bij de recepten staan prachtige, aansprekende foto's en ook zijn ze eenvoudig en voor iedereen te maken. Een beetje ervaring in de keuken is handig, maar zeker niet nodig!
Ook wanneer het je wél lukt om eigen weekmenu's samen te stellen, zijn de recepten in dit boek het waard om het aan te schaffen!

Een leuk detail: Verdeeld over het boek staan diverse quotes van mensen die het programma van Grip op Koolhydraten al volgen. Dat werkt motiverend!

Toen mijn man het boek de eerste keer doorbladerde, zei hij: 'Dit is voor een gewoon iemand al leuk om te doen!' Ik schoot in de lach, maar begreep wel wat hij bedoelde.
Ook zonder veel kennis over voeding of koolhydraten, kun je gewoon vanaf de eerste dag aan de slag met de menu's en de recepten.
Het is een boek geworden dat zeker niet mag ontbreken in jouw GOK-verzameling!


Informatie:
Titel: Grip op Koolhydraten - Snelle en makkelijke weekmenu's
Auteur: Yvonne Lemmers
ISBN: 9789021570600
Uitgeverij: Kosmos uitgevers
Prijs: €20,00

6 opmerkingen: