Paneermeel gebruik ik al heel lang niet meer in mijn gehaktballen. Afhankelijk van wat er in huis is, bind ik mijn gehaktmengsel met zemelen, zaden, psylliumvezels of gemalen vezelcrackers. Allemaal koolhydraatarm, en je proeft het verschil echt niet. In deze bal ging lijnzaad.
Gehaktballetjes zijn zeer geschikt om mee te nemen naar je werk of naar school. Op een warme dag kun je de balletjes bevroren in je tas stoppen, rond lunchtijd zijn ze dan ontdooid. Natuurlijk misstaan deze balletjes ook niet bij een zomerse picknick...
Ingrediënten voor 12 balletjes:
500 gram rundergehakt5-6 el verse kruiden naar keuze
1 teen knoflook
1 el lijnzaad
1 groot ei
¼ tl tabasco
¼ tl nootmuskaat
¾ tl paprikapoeder
¼ tl tl zout
peper
2 el olijfolie
Bereiding:
Snipper de knoflook of gebruik de knoflookpers.Breek het ei. Doe het lijnzaad, verse kruiden, tabasco, knoflook en specerijen, peper en zout erbij. Roer even door tot een papje. Voeg nu het gehakt toe en en kneed dit kort door. Rol er 12 balletjes van.
Verhit de olie in een koekenpan en braad de balletjes in ongeveer 10-12 minuten rondom bruin en gaar.
Ze zijn zowel koud als warm lekker!
Tip: Experimenteer met de kruiden die jij in huis hebt. In de balletjes op de foto gebruikte ik een mix van Italiaanse kruiden: oregano, rozemarijn, salie en tijm