30 maart 2019

Boekrecensie - De supermarktsurvivalgids

Nog nooit eerder heb ik een boek met zoveel plezier én tegelijkertijd zoveel frustratie gelezen. Het plezier ontstond uit de fijne, humoristische manier van schrijver van de auteur - Teun van de Keuken.
De frustratie kwam echter voort uit wát Teun schreef.
Jullie kennen Teun van de Keuken vermoedelijk van zijn populaire televisieprogramma's 'Keuringsdienst van Waarde' en 'De monitor'.

De laatste jaren heb ik me meer en meer verdiept in voeding en ik dacht dat ik een bewuste consument was. Niet dus. Door het boek van Teun werd het me hoofdstuk voor hoofdstuk duidelijker dat ook ík me dagelijks laat beetnemen door de voedingsindustrie en de marketing van supermarkten.
Teun neemt je in het boek mee de supermarkt in, en loopt schap voor schap met je mee. Omdat hij zo levendig schrijft heb je werkelijk het gevoel dat hij naast je loopt en alles uitlegt. Op iedere afdeling legt hij uit waar de supermarkten hun trucs toepassen en hoe we daar massaal voor vallen. Gewillig zelfs. Ook ik...

Weet jij waarom in vrijwel elke supermarkt je direct na het toegangspoortje de groente en fruit vindt, en waarom bier en chips praktisch altijd tegenover elkaar liggen?

Termen als ambachtelijk, puur, vers, eerlijk, handgemaakt zeggen allemaal helemaal niets. Iedere fabrikant mag dit zonder enige voorwaarden op zijn product zetten. Afdeling na afdeling ging ik me beroerder voelen. Daarnaast werd ik boos. Boos op de politiek die zoveel regels voor allerlei zaken maakt dat het voor 'gewone mensen' onbegrijpelijk wordt. De politiek die tegelijkertijd op het gebied van levensmiddelen nauwelijks beperkingen opgelegd krijgt.

Toch kiezen we er blijkbaar voor om ons gewoon te laten bedotten. We willen dat, omdat écht puur en eerlijk, ook een stuk duurder zou zijn. Dus kopen we liever goedkope dingen waar de fabrikant 'ambachtelijk bereid' op heeft gezet, maar die massaal in een fabriek gemaakt zijn.
Denk jij dat het in jouw geval nog wel meevalt? Dan daag ik je van harte uit om dit boek te lezen! Weet jij al wél hoe het er aan toegaat in voedingsland? Ook dan raad ik je aan om deze supermarktsurvivalgids te lezen. Geniet van de humor van Teun en de smakelijke manier waarop hij het geheel weet te omschrijven. Wie weet ga je daarna dan nóg bewuster de supermarkt in!

Wanneer ik een minpuntje zou moeten noemen, dan is het dat Teun de woorden koelkast en ijskast door elkaar gebruikt, en bij beiden de koelkast bedoelt. Bij mijn weten is de ijskast de diepvries en niet de koelkast. De betekenis van het woord ijskast wordt schijnbaar bepaalt door de streek waar je geboren bent. Misschien een tip om in de tweede druk consequent voor koelkast te kiezen.
Die tweede druk komt er zeker!

Informatie:
Titel: De supermarktsurvivalgids
Auteur: Teun van de Keuken
ISBN: 9789029092470
Uitgeverij:  J.M. Meulenhoff
Prijs: €20,-

1 opmerking:

  1. Ik hanteer altijd twee regels als ik boodschappen ga doen: 1. Ik maak tevoren een boodschappenlijstje en houd me daaraan. 2. Ik doe boodschappen na het eten, niet als ik trek heb.
    Zo ben ik een stuk minder gevoelig voor de marketingtrucs!

    BeantwoordenVerwijderen