20 maart 2019

Goud van oud: Gebraden rosbief


Het braden van grote stukken vlees vind ik een leuk karwei... Het geeft een ook een gevoel van luxe, ook al weet ik van te voren dat het weer in kleinere porties in de vriezer gaat.
Wanneer je zelf grote stukken vlees braadt en er vleeswaren van maakt, weet je precies wat je op bord hebt. Allerlei toevoegingen die er in gekochte vleeswaren zitten, hoeven er dan niet in.
Ook met Kerst of Pasen misstaat een groot stuk rosbief midden op tafel zeker niet. Veel mensen maak je er blij mee!
Mijn kernthermometer heeft een draad waardoor hij ook in de oven in het vlees kan blijven zitten, en je dus nooit meer hoeft te twijfelen of het vlees van binnen rauw of doorbakken is... Met wat techniekjes kun je het natuurlijk ook zonder thermometer prima ontdekken, maar voor ongeveer 15 euro heb je een thermometer die je alle duidelijkheid geeft die je maar nodig hebt!
Rosbief is medium bij een kerntemperatuur van 50°C - 55°C.

Rosbief verkleurt wanneer het gesneden is erg snel. Bij mooie rode plakken rosbief (meestal in de supermarkt) weet je dus zeker dat er dus kleurstoffen inzitten om het kunstmatig rood te houden.


Ingrediƫnten:

1 kg rosbief
versgemalen peper
zout
100 gram gram roomboter

Bereiding:

Haal het vlees minimaal een half uur voordat je het gaat braden uit de koelkast, zodat het op kamertemperatuur kan komen. Bestrooi het stuk vlees rondom met versgemalen peper en zout en klop dit lichtjes in het vlees.
Verwarm de oven voor op 100 °C.
Maak in een braadpan de boter goed heet. Bak de rosbief aan alle kanten snel donkerbruin, maar laat het niet onnodig lang in de pan liggen. Haal het vlees uit de pan en leg het in een ovenschaal. Zet het in de oven totdat de kern van het vlees de gewenste temperatuur heeft. 

Haal het uit de oven en bedek het vlees met aluminiumfolie. Laat minstens 10 minuten rusten voordat je het aansnijdt. Wanneer je er vleeswaren van wilt snijden moet je het eerst helemaal af laten koelen! Hoe kouder, hoe makkelijker te snijden!Geen opmerkingen:

Een reactie posten