Gebakken groenten met paneer

Het valt me op dat maar weinig mensen weten wat 'Paneer' is. Sinds kort verkoopt Alpro ook paneer en zij leggen op hun site uit wat het precies is.

Paneer is een kaas, gemaakt van koemelk, die veel wordt gegeten in India. Het woord ‘paneer’ is afgeleid van het  woord ‘panir’, wat kaas betekent. Maar verwar het niet met paneermeel, dat is dus iets heel anders!


Paneer is hoog in eiwit en laag in vet en zout, wat voor een kaas uniek is. Daarom is paneer een ideale vleesvervanger voor bijvoorbeeld vegetarische curry's. Als je ooit genoten hebt van Indiase gerechten, is de kans groot dat je bekend bent met paneer. Bekende gerechten zijn bijvoorbeeld Palak Paneer, Saag Paneer en Paneer Tikka Masala. Paneer is heel populair in Zuid-Aziatische landen zoals India, Pakistan, Bangladesh, Nepal, Afghanistan en Sri Lanka.  

Paneer is door haar subtiele en milde smaak heel veelzijdig en te gebruiken in zowel warme als koude gerechten. In koude gerechten lijkt het qua structuur op cottage cheese en in warme gerechten, bijvoorbeeld een curry, lijkt het qua structuur op kip. Het is dan ook goed om te weten dat de kaas niet smelt.

Paneer neemt alle heerlijke smaken en kruiden van curry's en sauzen op waardoor het zich aanpast in de smaak van het gerecht. Het is enerzijds lekker om puur te eten en anderzijds heerlijk in een vegetarische curry.


Ingrediënten voor 2 personen:

1 aubergine
1 kleine courgette
200 gram paneer
2- el olijfolie
currykruiden


Bereiding:

Snijd de aubergine en courgette in plakken (van een halve centimeter dik) en bestrijk 1 kant met olijfolie. Bestuif de plakken met currykruiden en leg ze met de ingevette kant op de bodem van een hete koekenpan. Bak de plakken ongeveer 5 minuten, terwijl je ondertussen de bovenkant van de plakken met olie bestrijkt en bestuift met currykruiden. Draai de plakken na 5 minuten om en bak nogmaals 5 minuten.
De baktijd die je nodig hebt is voor een groot deel afhankelijk van de dikte van de plakken. Hoe dunner, hoe sneller!
Snijd ondertussen de paneer in plakken en bestrijk ook deze met olie. Bak ze ná de groenten of pak er een tweede pan bij... De paneer moet niet té lang bakken, dan wordt hij droog en rubberig. Ongeveer 2 à 3 minuten per kant is voldoende!

Ik hoor graag wat jullie van deze kaassoort vinden!
Reacties

Een reactie posten