Koolhydraatbeperkte boerenkoolstamppot

Het is nog volop tijd voor stamppot... In Nederland eet men in de winter zéér regelmatig hutspot, zuurkool of boerenkool. Natuurlijk zijn er nog veel meer heerlijke stamppotten te bedenken!
Het nadeel van een stamppot vind ik dat er vaak véél aardappels inzit en weinig groenten. Ik wil dat andersom... Ik probeerde om een (groot) deel van de aardappels te vervangen door bloemkool, en dat resultaat was héél acceptabel. Natuurlijk proef je een klein beetje het verschil, maar ook deze variant is een winterse traktatie!
Serveer de boerenkool met mosterd en naar wens zure uitjes of augurken.


Ingrediënten voor 5 - 6 personen:

600 gram boerenkool
800 gram verse bloemkool
600 gram geschilde aardappels
1 stukje gerookt spek
1 verse runderrookworst
2 el appelazijn
1 tl mosterdpoeder
1 tl paprikapoeder
1 tl uienpoeder
1/2 tl nootmuskaat
1 tl zout
1 tl peper

Bereiding:

Aardappels schillen en in 1 liter koud water opzetten met de roosjes bloemkool. Goed aan de kook brengen en het spek erop leggen. Nu de gesneden ongekookte boerenkool erop. Voeg de kruiden en de azijn toe en kook het op een laag pitje ongeveer 1 uur. Controleer af en toe of het niet droogkookt, voeg zo nodig wat extra water toe.
Leg na een uur koken de rookworst bovenop de boerenkool en kook het geheel nog een half uur.
Haal nu de worst en het spek uit de pan. Heb je nog veel vocht over? Giet dat er zoveel mogelijk vanaf, maar bewaar het kookvocht! Stamp de boerenkool en voeg zo nodig nog een klein scheutje van het kookvocht toe.

Tip: Gebruik je groenten uit de diepvries? Let er dan op dat je boerenkool niet te nat wordt!

Winter 2020Winter 2020

Reacties

 1. Kookt alles dan anderhalf uur?is dat echt lekker? Niet stukgekookt? Mijn boerenkool stampot staat binnen een half uur op tafel. Kookt denk ik tussen de 20 en 25 minuten.
  Groetjes, Marie

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Veel mensen koken het inderdaad korte maar ik vind dit lekkerder... Je mag het gerust korter doen!

   Verwijderen

Een reactie posten