Bottenbouillon

De titel van het recept geeft natuurlijk al aan wat je in dit gerecht moet doen: bouillon trekken van botten! Wellicht doe je wel eens een schenkel in je runderbouillon of kippenpoten in een kippenbouillon? Bij bottenbouillon gebruik je dus alléén botten en smaakmakers.
Deze bouillon moet eigenlijk minimaal 12 uur (maar liever 24 uur) zachtjes pruttelen, zodat alle voedingsstoffen uit de botten kunnen worden opgenomen. De mineralen en aminozuren uit de botten zijn onder andere heel belangrijk voor de opbouw van spiermassa en je huid. Daarnaast heeft de bouillon nog veel andere gezondheidsvoordelen!





Ingrediënten:

1 kg runderbotten (te koop bij een goede slager)
2 winterwortels
½ stronk bleekselderij
½ prei (donkere deel)
2 kleine uien
4 tenen knoflook
1 tl peperkorrels
1 el azijn


Bereiding:

Neem een grote pan en leg de botten onderin. Leg de groenten erop en zorg dat alles goed onder water staat. Als je een enorme pan hebt, kun je ook méér botten gebruiken en meer bouillon maken.
Breng alles aan de kook en laat het geheel minimaal 12 uur sudderen. Hoe langer hoe beter! Giet de bouillon dan door een zeef. De botten en groenten kunnen nu weg, die hebben hun voedingswaarde achtergelaten in je bouillon.
Bewaar deze in bakjes van 1 liter in je vriezer. Je kunt ze later gebruiken als je soep wilt maken. Tegen deze bouillon kan geen bouillonblokje op!






Reacties