30 september 2020

Zoet of zout... een medisch dilemma

Een koolhydraatbeperkt of zoutarm dieet... wat werkt beter als je vocht vasthoudt door hartfalen?

Toen ik in 2012 met dit blog startte, plaatste ik hier mijn zoutarme recepten. Vanwege mijn hartafwijking had ik een zoutarm dieet en een vochtbeperking, en ik hield me daar trouw aan.

Toen ik in contact kwam met 'Grip in Koolhydraten' en ik koolhydraatbeperkt ging eten, verloor ik in enkele weken enorm veel vocht. Ondanks alle plaspillen had mijn lichaam dus tóch veel vocht vast gehouden. Ik kon mijn plasmedicatie met 75% afbouwen... 

Nu mijn conditie weer verslechtert omdat de pompfunctie van het hart verder verminderd is, wordt  er door huisarts en cardioloog tóch weer gehamerd op de zout- en vochtbeperking. Ik geef dat aan dat een zoutbeperking niet te combineren is met koolhydraatbeperking, maar hier snappen ze niet veel van. Ze adviseren om dan toch maar weer méér koolhydraten te nemen. Want ze hebben tijdens hun studie niet geleerd dat iemand daar vocht van vasthoudt...
Zelf ben ik er 100% van overtuigd dat een koolhydraatrijk voedingspatroon er toe zal leiden dat ik aanzienlijk méér vocht zal vasthouden dan nu. Maar consequent ingaan tegen de adviezen van de medici is geen gemakkelijke keuze. Toch doe ik het. Ik weet namelijk zéker dat het werkt en  dat ze op dit gebied gewoon niet de juiste kennis hebben. Ik eet een beetje minder zout dan voorheen, maar zeker niet zoutarm. Het vochtprobleem is daarmee namelijk prima onder controle. 

Wellicht zijn er lezers van mijn blog die dit fenomeen ook wetenschappelijk kunnen onderbouwen. Laat het me dan vooral weten, zodat ik die informatie weer door kan geven. Er worden nog dagelijks veel mensen op een zoutarm dieet gezet. Mensen die mijns inziens veel beter af zouden zijn met een koolhydraatbeperking.

Het zijn niet de kleine zoute witte kristallen die het doen... het zijn de zoete... SUIKER!

2 opmerkingen: