02 januari 2021

En toen kocht ik toch een slowcooker...

De laatste jaren las ik steeds vaker artikelen en recepten waarin een slowcooker werd geroemd en gebruikt. Eerlijk gezegd vond ik het een beetje onzin. Ik ben in het bezit van een goede gietijzeren pan en op een laag vuur kon ik daarin toch ook alles lekker maken. Dacht ik... 
Vlak voor Kerst deed ik mezelf tóch een slowcooker cadeau, omdat ik stiekem wel benieuwd was of dit nu echt zo'n geweldig apparaat was. Daarbij biedt een slowcooker weer een mogelijkheid voor blogrecepten natuurlijk!

Na hem de eerste keer te hebben gebruikt voor het braden van een lamsschenkel, was ik direct helemaal óm. Wat een geweldig ding! Ik had in de ochtend het vlees aangebraden en in de pan gedaan, en rond etenstijd kon ik hem er (voorzichtig want hij viel zowat uit elkaar! ) uit scheppen. Niet meer tussendoor naar de pan om te controleren of er genoeg vocht is en of het niet te hard gaat. Dat scheelde een hoop tijd en werk! Daarbij kon ik overdag gewoon even van huis gaan, wat ik nóóit zou doen als er een pan op het fornuis zou staan. 
De dagen daarna wilde ik het liefst iedere dag wat bereiden in mijn slowcooker, maar alles moet natuurlijk ook worden opgegeten dus ik heb me ingehouden. Ik maakte een rollade, een lamsschenkel, jam en een pan vol riblappen met jus. Voor komende week staan er ratatouille, pindakip en kalkoendrumsticks op het programma. En het is allemaal maar een kwartiertje werk, want na de voorbereiding doet de pan de rest... Kan ik de rest van de dag mooi puzzelen en haken!
Wanneer je overweegt om een slowcooker aan te schaffen, dan moet je jezelf een paar dingen afvragen:

Wat denk je te gaan bereiden?
Wanneer je graag vlees aanbraadt, is het verstandig om een slowcooker te kopen met een binnenpan die ook op jouw fornuis kan. Je hoeft daardoor niet ook nog een braadpan te gebruiken en schoon te maken. Controleer of de binnenpan geschikt is voor jouw fornuis, zeker met koken op inductie.

Voor hoeveel personen kook je in de slowcooker?
Wanneer je voor een groot gezin kookt, heb je in elk geval een grote slowcooker nodig. Toch kan het ook handig zijn om een grote slowcooker te kopen wanneer je maar voor 1 of 2 personen kookt, want de meeste gerechten laten  zich prima invriezen. Dat bespaart je de volgende keer het werk van de bereiding én de stroom! 

Wat mag de slowcooker kosten?
De verschillende merken slowcookers verschillen enorm in prijs. De goedkoopste die ik heb kunnen vinden is van het merk Bestron en kost maar €25,- De duurste die ik kon vinden was van het merk Crock Pot en kost €149,-
Natuurlijk zit er enorm verschil tussen deze slowcookers in kwaliteit en mogelijkheden.

Op bol.com staat een handige tool die je helpt bepalen welke slowcooker voor jou geschikt is. Kom je er niet uit? Je kunt mij altijd een mailtje sturen of op Facebook op hulp vragen!

Lamsschenkel in de Crock Pot
Hier ligt de schenkel te pruttelen in de slowcooker

Ik kocht onderstaande slowcooker van Crock Pot en ben daar zéér tevreden over! Ik koos bewust voor een glazen deksel, zodat ik kan zien wat er gebeurt zónder de deksel op te hoeven tillen!2 opmerkingen:

  1. oh ik ben zo blij met mijn slowcookers. ik heb er 1 thuis en 1 in de caravan. ik maak er zoveel in. heerlijke soepen, stoofvlees soorten. maar ook wel eens een cake (op de camping) en ik heb er al eens adamsbrood in gebakken (ja ik weet niet helemaal gok). Ik maak graag pastasaus en die vries ik in met een silicone muffinvorm. Eenmaal bevroren doe ik het in een grote gripzak. en ga ik pasta eten, dan haal ik er 1 of 2 uit en die ontdooi ik. zo heb ik altijd lekkere verse saus.

    BeantwoordenVerwijderen