27 juli 2021

Fakkel van varkenshaas en ontbijtspek

Sinds enkele jaren duiken ze in het zomerseizoen overal op: Fakkels. 
En dan bedoel ik niet die toortsen voor in de tuin, maar de gewikkelde speklap om een spies. Eigenlijk altijd flink gemarineerd en vooral geschikt voor de BBQ.

Als ik die glimmende spiesen zie liggen, dan weet ik eigenlijk al zeker dat de marinade smaakversterkers zal bevatten. Die maken dat je nóg meer van deze spekspiesen wilt eten, en zelfs meer dan goed voor je is. Omdat ik mijn vetinname behoorlijk heb beperkt, zal ik niet snel meer een hele speklap voor mezelf op de BBQ leggen. Maar 2 plakjes ontbijtspek, dát moet wel kunnen!

Ik maakte dus mijn eigen fakkel van varkenshaas en ontbijtspek. Méér eiwitten, minder vetten en evengoed héérlijk van smaak en zónder smaakversterkers. En ook nog eens supersimpel!

In de maand augustus zal de BBQ bij Martine regelmatig aangaan, want dan is het VAKANTIE! Geen blog, geen groepjes, weinig ingewikkelde gerechten. In september ga ik dan weer van start en dan zal ook boek 'De snelle gok' verschijnen, met daarin recepten van Martine!
Tot september!

Ingrediënten voor 2 fakkels:

100 gram varkenshaas in 8 blokjes
4 langwerpige plakken ontbijtspek
Peper naar smaak

Bereiding:

Steek een spies door het uiteinde van een plak ontbijtspek. Prik er daarna een stukje varkenshaas op en ga vervolgens weer door het spek. Zo wissel je de plak spek en blokjes varkenshaas af. Eindig met het spek.
Draai vervolgens een ander plakje spek om de hele spies, zodat je het 'draaieffect' in je spies krijgt.
Herhaal het geheel voor spies nummer 2 en bestrooi ze royaal met peper. Desgewenst kun je de blokjes varkenshaas vóór het rijgen ook kruiden, maar ik vond het spek genoeg smaak geven!

Bak de spiesen op de BBQ of in een koekenpan.

Ik wens jullie een mooie grill-zomer.

2 opmerkingen:

  1. Ik heb die dingen ook wel eens zien liggen maar ze zijn duur en het is vaak van toch van mindere kwaliteit. En dan heb ik het nog niet over de marinade.

    Ik eet vaak varkenshaas op de BBq en het is een prima idee om dat te combineren met een plak spek. Lekker marineren met paprikapoeder of wat je lekker vind (honing/mosterd, wel oranje dan) en grillen maar.

    Mooi idee, bedankt.
    Greetz, Erik/Dirk

    BeantwoordenVerwijderen