10 december 2021

Nieuwjaarsmuffins

Vanuit het raam van mijn appartement kijk ik sinds half november uit op een oliebollenkraam. Als de wind verkeerd staat (of goed 😆) dan ruik ik de oliebollen zelfs. Best lastig, want ik ben er dól op. Maar ik weet ook hoeveel bloem, suiker en frituurvet er in een oliebol zit, dus ik wil ze niet de hele maand december regelmatig eten. Op oudjaars- en nieuwjaarsdag natuurlijk wél!

Om een alternatief te hebben voor alle andere dagen dat ik ze ruik en voorbij zie komen, heb ik mijn eigen 'oliebollen' gemaakt. Ze lijken er uiterlijk weliswaar niet op, maar het ruikt wel naar oliebollen als je ze bakt! Ze zijn vezelrijk, bevatten zéér weinig koolhydraten en kunnen in de feestmaand best als maaltijd worden gegeten. Probeer ze eens en laat me weten of je het ook een lekker alternatief vindt voor de beruchte oliebol!
Ingrediënten voor 16 stuks:

5 eieren
60 gram zachte boter
200 gram crème fraiche
100 gram Griekse yoghurt
70 gram haverzemelen
30 gram colon clean
40 gram erythritol
100 gram rozijnen
100 gram in blokjes gesneden appel
100 ml afgekoelde vruchtenthee
1 el bakpoeder
Rasp van 1 biologische sinaasappel
1/4 tl zout
Steviala Frost
Bereiding:

Doe de rozijnen in een schaaltje en giet er de koude thee over tot ze onder staan. Laat de thee minimaal een half uurtje intrekken. Schil de appel en snijd hem in kleine blokjes. Rasp de sinaasappel.

Breek de eieren in een grote kom en klop ze met een mixer op de hoogste stand schuimig. Voeg de crème fraiche, yoghurt, boter, zemelen, colon clean, bakpoeder, zout en erythritol toe. Mix het nu tot een vloeibaar beslag. Door de vezels zal het beslag snel dikker worden.

Giet de rozijnen af in een zeef en dep ze een beetje droog. Roer nu de appel, rozijnen en sinaasappelrasp door het beslag en verdeel het over een muffinvorm. Blijf door het beslag roeren, zodat de rozijnen en appel goed verdeeld worden over de muffins.

Bak de muffins 35-40 minuten in een voorverwarmde oven op 180 °C, tot ze goed gerezen, gaar en bruin zijn. Laat ze afkoelen en verwijder ze voorzichtig uit de vorm. Serveer ze met heel fijn gemalen erythritol (poedersuiker).

Officieel zouden deze muffins natuurlijk GOK-oranje zijn vanwege de appel en rozijnen. Maar omdat er véél vezels in zitten, krijg je hier echt geen suikerpiek van en mag je van mij in de feestmaand best eens een uitzondering maken!

Kerst 2021

2 opmerkingen:

  1. Is het erg om de colon clean er niet in te doen? Gebruik ik niet, evt wat physilum vezels?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Colon Clean is vrijwel hetzelfde als psylliumvezels, dus die kun je gewoon gebruiken!

      Verwijderen