17 december 2021

Uiensoep met rundvlees- uit de slowcooker

Deze uiensoep met vlees is doordat er maar weinig ui gebruikt is, nog helemaal GOK-groen. Prima geschikt dus als voorgerechtje bij het Kerstdiner. Het is een eenvoudig maar zéér smakelijk soepje dat niet ontzettend machtig is. Ook ná de feestdagen dus gewoon héél lekker!
Voor nu gaat De keuken van Martine een poosje sluiten. Natuurlijk blijf ik kokkerellen en ideetjes opdoen, maar tot en met de jaarwisseling ga ik even relaxen en proberen om wat minder met voeding bezig te zijn. Hoe leuk en lekker ook allemaal, en hoe blij ik ook ben dat ik zoveel ben afgevallen, het kan gewoon té veel van het goede worden. Daarom moet er nu dus even rust in de tent komen.
In het nieuwe jaar wil ik ook méér met jullie delen over mijn  eigen mentale strijd met voeding. Hoe de strijd niet zomaar over is wanneer je je streefgewicht hebt bereikt en hoe je daar dan weer mee om moet gaan. Of níet mee om moet gaan. Zelf trapte ik ook in enkele hele bekende vallen!

Ik wens iedereen mooie, warme, smakelijke kerstdagen en een fijne jaarwisseling. In het nieuwe jaar laat ik weer van me horen!

Liefs,
Martine

P.S. In het nieuwe boek Grip op koolhydraten - snel & simpel vind je ook diverse recepten voor Kerst. Wat dacht je van glühwein, advocaat of een feestbrood? De aanbieding van de kruidenkaarten loopt in de vakantie ook gewoon door!Ingrediënten voor 6 porties:

500 - 600 gram runderlappen in blokjes
1800 ml water
20 gram roomboter
1 tl peperkorrels
2 laurierbladeren
1 kruidenbuiltje vlees
1 bouillonblokje
1 rode ui
300 gram gesneden ui


Bereiding:

Verhit de boter in de binnenpan van de slowcooker (of gebruik een braadpan). Voeg het rundvlees toe en bak het in ongeveer 10 minuten rondom bruin. Hoe steviger je het vlees aanbraadt, hoe donkerder je bouillon zal worden. 
Voeg het water toe. 
Voor de peperkorrels, laurierbladeren en het kruidenbuiltje gebruik ik een 'kruidenbol'. Deze haal je er makkelijk uit, en je hoeft later niet te 'vissen' tussen het vlees. Ik doe het bouillonblokje hier ook bij. Laat de kruidenbol in het vocht zakken en leg de deksel op de slowcooker. Zet de slowcooker nu op 6 uur op de laagste stand.
Doe na deze 6 uur de in ringen gesneden ui erbij en kook deze nog 2 uur samen met het vlees. Voeg naar smaak een extra bouillonblokje of extra zout en peper toe.
Tip: Serveer de soep met een kaascracker.1 opmerking: