15 december 2019

Friet van pastinaak

Pastinaak is een zogenoemde 'vergeten groenten'. Waar een aantal jaren geleden bijna niemand deze groentesoort kende, tegenwoordig is hij helemaal ín. Vaak wordt ten onrechte gedacht dat de pastinaak ook koolhydraatarm is. Dat is hij namelijk niet. 😀
Hij bevat ongeveer evenveel koolhydraten als aardappels, alleen worden deze koolhydraten/suikers minder snel afgegeven aan het lichaam. We zeggen dan dat de Glycemische Index van pastinaak lager is dan die van aardappel. Pastinaak is dus voor het koolhydratenuur van Grip op Koolhydraten een prima vervanging voor de aardappel.

Ik maakte voor dit recept frietjes van deze 'witte wortel'.
Ingrediënten:

1 flinke pastinaak (250-300 gram)
1 el olijfolie
1 tl patatkruiden


Bereiding:

Was de pastinaak en schil hem met een dunschiller. Snijd het bovenste stuk eraf. Probeer nu reepjes te snijden die allemaal ongeveer even lang en dik zijn. Het makkelijks is om de pastinaak in drie even lange stukken te snijden, en deze stukken dan weer in plakken en daarna in repen te snijden.
Je kunt hier mooi je snijtechniek op oefenen!
Doe de reepjes in een bakje en giet de olijfolie erover. Schep dit goed door elkaar.
Bak de frietjes nu 15 minuten in de airfryer op 200 °C. Doe de frietjes terug in het bakje en strooi nu de patatkruiden eroverheen. Serveer direct!
Geen opmerkingen:

Een reactie posten