08 mei 2021

Rettich in het zuur

Veel van mijn bloglezers hebben wellicht nog nooit gehoord van rettich. Rettich is een enorm grote witte 'wortel' en familie van de rammenas en radijs. De smaak is wel wat pittiger dan die van radijs.
Rettich is te koop in het voorjaar en de zomer, maar lang niet alle supermarkten hebben hem helaas in de schappen. De betere groenteboer heeft hem gelukkig wél!Deze rettich woog maar liefst 1 kg!
Rettich is net als radijs heerlijk om rauw te eten, maar nóg lekkerder vind ik hem uit het zuur. Omdat hij zo groot is, is hij in het zuur natuurlijk ook langer te bewaren en dat vind ik praktisch.
Het recept is heel eenvoudig.

Ingrediënten:
1 rettich
400 ml biologische natuurazijn
250 ml water
stevia naar smaak
1 flinke el inmaakkruiden
paar laurierbladeren
1 tl zout


Bereiding:
Snijd de punt en de steelaanzet van de rettich en schil hem met een dunschiller. Snijd hem nu in dikke (halve) plakken, in blokjes of reepjes en vul de weckpotten ermee. Je kunt het net zo creatief maken als je zelf wilt!
Ik maakte een grote pot met dikke halve plakken en een kleinere pot met blokjes. 
Breng het water met de azijn, stevia, zout en kruiden aan de kook en verdeel het over de rettich. Zorg dat de groenten helemaal onder staan met het vocht. Wanneer je wat vocht overhoudt is dat niet erg, maar doe in elk geval de laurierbladeren en specerijen in de potten. Die gaan nog smaak afgeven! 


Voor de komkommers in het zuur maakte ik zelf een inmaak-kruidenmix, maar nu gebruikte ik een kant en klare mix met wat extra laurier. Soms ben ik ook een beetje een luie kok. 😆kruiden en specerijen kopen

Geen opmerkingen:

Een reactie posten