GOK

Op deze pagina vind je een korte samenvatting van mijn berichten over Grip oKoolhydraten en wat dat voor mijn leven heeft betekend. Wil je meer informatie? Klik dan HIER voor een overzicht van alle berichten.
Juni 2014 - Na 9 maanden GOK

Oktober 2013:
Al voor de zomervakantie van 2013 zei de diëtiste me eens dat ik wellicht wat minder fruit zou moeten eten als ik nog een paar kilo wilde afvallen. Hoewel ik natuurlijk wel weet dat er (fruit)suiker zou zitten in fruit, dacht ik dat veel fruit eten toch echt heel gezond was.
Zij vertelde me toen wat meer over de werking van fruit en de werking van koolhydraten in mijn lichaam. We spraken af dat ik na de zomervakantie een tijdje minder koolhydraten zou gaan eten, om te kijken wat dit met mijn lichaam zou doen...
Half september werd ik door een vriendin (ook hartpatiënt) geattendeerd op de website van Yvonne Lemmers. In overleg met de diëtiste besloot ik dit 'dieet' te gaan volgen.
Het resultaat was schokkend.

Augustus 2013 - start van GOK

Januari 2014:
Mijn eetpatroon is definitief veranderd. Toen ik eind september begon met het programma 'Grip op Koolhydraten' van Yvonne Lemmers, had ik geen idee dat het zoveel impact zou hebben.
Ik schreef mijn overgewicht altijd toe aan mijn hartprobleem (te weinig bewegen, vocht, enz) maar nu weet ik beter.
Voor het forum van Grip op koolhydraten beschreef ik hoe afvallen mijn leven altijd heeft beheerst. Op mijn blog kun je het HIER lezen.

Wat houdt het in?
* Koolhydraatbeperkt, níet koolhydraat-arm
* 2 maaltijden met minder dan 5 gram koolhydraten per maaltijd
* 1 maaltijd mét koolhydraten, in balans volgens
1/4 eiwit en vet
1/4 groenten van de groene lijst uit het basisboek (voornamelijk groene groenten)
1/4 fruit
1/4 overige KH, zoals aardappelen, rijst, peulvruchten of een appelflap.
* Echt eten, geen lightproducten of kunstmatige zoetstoffen of shakes of repen.
* E-nummers die invloed hebben op je hongergevoel en stofwisseling vermijden
* Uitgaande van 3 maaltijden per dag, indien nodig een koolhydraatarm tussendoortje zoals noten, of kaas met komkommer.
* Veel nadruk op variatie. Veel vrijheid om zelf recepten te bedenken of een van de recepten uit de kookboeken te gebruiken.

September 2014:
De positieve uitwerking van mijn nieuwe manier van eten is alleen maar groter geworden!
Om aan te geven wat er veranderde wil ik graag een paar punten noemen:

Martine in 1998. Wat had ik hier graag al
geweten wat koolhydraatbeperkte voeding voor
mij had kunnen betekenen!

- Geen hongerdips meer
- Plasmedicatie met 66% geminderd
- Meer energie
- Meer spierkracht
- Streefgewicht behaald
- Geen zoutbeperking
- Eten zonder schuldgevoel
- Veel meer vertrouwen in mezelf én in mijn lichaam.
- Ik sta weer met plezier voor de spiegel, ondanks de minpuntje die ik nog zie.

Februari 2015:
Inmiddels ben ik nu een jaar op gewicht en geniet ik nog alle dagen van heerlijke, voedzame maaltijden. De huisarts en cardioloog staan volledig achter mijn nieuwe eetgewoonten en zijn verbaasd over de enorme impact die het heeft gehad op mijn gezondheid.
Afgelopen (winter)maanden ben ik druk bezig geweest met het ontwikkelen van een aantal heerlijke koolhydraatarme recepten voor het boek 'Natuurlijk samen koken'. Een kookboek vól heerlijke, gezonde recepten die allemaal passen in een gezonde leefstijl.

Op veler verzoek heb ik aan mijn recepten de trefwoorden GOK-groen en GOK-oranje toegevoegd. Deze vind je onder de recepten.

Februari 2016:
Alweer een jaar verder. Een jaar waarin mijn gezondheid regelmatig flink te wensen over liet... De ritmestoornissen kwamen terug en een pacemakerimplantatie- gaf flinke complicaties. Toen ik nog zoutarm, koolhydraatrijk en vetarm at, betekende fysieke achteruitgang eigenlijk altijd gewichtstoename. Nu niet meer. Nog altijd blijf ik dankzij GOK keurig op gewicht!

23 september 2016:
Afgelopen zomer nam ik een heftige beslissing; de weegschaal gaat de deur uit! Sindsdien weeg ik niet meer, maar laat ik mijn kleding voor zichzelf spreken. Na mijn vakantie zaten mijn broeken eigenlijk te strak. Ik heb geen weegschaal nodig om te weten hoe dat komt! Na enkele weken 'streng fase 1' zaten ze weer prima! Voor mij geen leven meer zonder GOK!

12 mei 2017
Het vierde boek van Yvonne Lemmers is uitgekomen en bij de boekpresentatie in Nijmegen mocht in ik 5 minuten mijn ervaringen met GOK delen.
Klik HIER om mijn speech te lezen of te beluisteren...

23 september 2017:
Inmiddels 'GOK' ik al vier jaar en ik heb er geen dag spijt van gehad. Hoewel de conditie van mijn hart langzaam achteruit gaat, blijf ik met Grip op Koolhydraten goed op gewicht.
Als ik vocht vasthoud doe ik soms een paar 'groene dagen' waardoor ik het overtollige vocht makkelijker kwijtraak. Van koolhydraten houd je namelijk vocht vast!
Ik kan me geen leven meer voorstellen zonder GOK. Op naar de vijf jaar!

april 2019:
Grip op Koolhydraten is voor mij nog altijd dé methode om een gezond gewicht te behouden. Wel kwam de weegschaal weer terug in huis, omdat ik vaker moet controleren of ik vocht vasthoud.
Door de achteruitgang van mijn conditie door hartfalen, kan ik steeds minder bewegen. Natuurlijk moet ik daar rekening mee houden. Ik eet nu in verhouding wat minder vetten dan voorheen, en dat werkt voor mij prima! Gok for life!

november 2020:
Inmiddels zijn we alweer 1,5 jaar verder en leven we in de zogenoemde 'coronatijd'. Voor mij is het vooral een periode van veel rust, want drukke activiteiten gaan niet door. Dat is natuurlijk niet leuk, maar voor mijn gezondheid geeft het méér balans aan mijn leven. Een les voor volgend jaar winter als corona hopelijk verdwenen is!
In de afgelopen periode was ik toch wel een paar kilo's aangekomen. De behoefte om jezelf in moeilijke tijden met wat méér lekkere dingen te verwennen verdwijnt bij veel mensen nooit helemaal. Bij mij niet in elk geval. Langzaam maar zeker gunde ik mezelf wat méér en kwamen er toch een paar kilootjes terug. Toch wil ik gewoon NOOIT meer overgewicht krijgen, en ik heb mezelf dan ook eens goed bij de lurven gepakt. Kleinere porties en niet 'stapelen' in mijn uurtje zorgden ervoor dat de kilo's nu ook weer netjes verdwijnen. Dus daar ga ik deze winter lekker mee door en dan weer hopelijk op gewicht het voorjaar in!

augustus 2021:
Nu ik aanzienlijk minder vetten en méér eiwitten ben gaan eten, zijn ook de laatste kilo's helemaal verdwenen en ben ik zelfs afgevallen tot 55 kilo. Ongelooflijk! Ik eet overigens niet vetarm, want bij een vetarm dieet wordt over het algemeen veel koolhydraten gegeten. Dat doe ik dus NIET!
Binnen gok kies ik voor méér eiwitten en wat minder vetten, en dat werkt voor mijn lichaam geweldig.

September 2022:
De keuze voor eiwitrijk en beperkt vet en koolhydraten is onveranderd. De koolhydraten eet ik dan natuurlijk alleen in mijn 'koolhydratenuurtje'. Ik ben nu een jaar op gewicht en voel me nog altijd heel goed. 
Ik schreef er een speciaal blogbericht over. Lees het HIER!September 2020 en september 2021...
Overstap naar eiwitrijk en beperkt vet!

23 september 2023:
10 jaar GOK! Ik schreef een blogbericht over dit speciale jubileum én liet een fotoshoot doen, gewoon omdat ik héél trots ben op het resultaat.
GOK for life!


1. Opgewicht is het eerste boek van Yvonne Lemmers. Het bevat alle (achtergrond)informatie over Grip op Koolhydraten. Wil je starten met Grip op Koolhydraten? Dan is dit boek een aanrader!


2. en 3. Hieronder zie je het eerste en tweede kookboek van Yvonne Lemmers, met volop lekkere en eenvoudige recepten. In kookboek 2 wordt ook het piramide-puntensysteem uitgelegd.


4. Grip op Koolhydraten is het eerste boek in de 'vernieuwde serie'. De boeken hebben een moderner jasje gekregen, maar het voedingsprogramma is onveranderd. Omdat dit boek ook heel veel informatie over het programma bevat, kun je met dit boek prima van start als beginner.
5. In 2018 verscheen het boek 'Grip op koolhydraten, snelle en makkelijke weekmenu's' waarin je naast nieuwe recepten dus ook weekmenu's vindt. Heel handig wanneer je het lastig vindt om zélf weekmenu's samen te stellen of wanneer je twijfelt je het goed doet.


6. In juni 2019 verscheen het boek: Slank en energiek met grip op koolhydraten.


7. Op 28 september 2021 verscheen het nieuwste boek van Grip op Koolhydraten: Snel & Simpel. De recepten in dit prachtige boek komen allemaal uit De keuken van Martine.
Naast de informatieve- en kookboeken zijn er ook een voedingsplanner en productenwijzer verkrijgbaar.Reacties

 1. Wanneer komt je boek uit, ik ga dát zéker aanschaffen,
  Ga zo door, ik vind het super wat je gepresteerd hebt,ik volg je dan ook met heel veel belangstelling 👍

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Ettesil.
   Dank voor je complimenten hoor! Je kunt het boek bij mij bestellen via de mail, op info@dekeukenvanmartine.nl.
   Je krijgt het boek dan tzt in de brievenbus!

   Verwijderen
  2. Degenen die het boek van te voren bestellen krijgen het in september. Pas in oktober komt het dan in de winkels!

   Verwijderen
 2. Waar een wil is, is een weg Karin! Ik help je waar nodig!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Marianne van Leeuwen13 maart 2015 om 13:16

  Geweldig he Martine ! Ik heb de afgelopen 4 maanden ook ongeveer zo gegeten als jij hier beschrijft (alleen heel weinig pasta/ brood etc) maar ik voel me ook geweldig.
  Ik ga op zoek naar je boek !
  Liefs
  Marianne van Leeuwen

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. En het werkt hè, ik zag je foto. Geweldig joh!
   Mijn boek komt pas dit najaar uit, je kunt het bij mij bestellen!

   Verwijderen
 4. Hoi, leuke blog met veel interessante recepten. Ik heb een vraagje: ik werk 36 uur in de week en heb dus weinig tijd (en puf) om van alles voor te bereiden om mee naar het werk te nemen. Heb je daar nog tips voor?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Inge,
   De maaltijden hoeven niet ingewikkeld te zijn. Deze week had ik bijvoorbeeld plakken ossenworst tussen twee dikke plakken komkommer, 'broodje' ossenworst. Maar ook een blikje tonijn op een in de lengte doorgesneden komkommer is heerlijk.
   Met eieren kun je ook heel veel variëren. Bak eens op een dag dat je wel tijd hebt een stapel amandelpannenkoeken en vries deze in. Je kunt dan een bevroren pannenkoek meenemen. Op je werk bijvoorbeeld een plak ham erop en smullen maar.
   Ook de crackers vind ik dik belegd met roomboter en beleg makkelijk én lekker om te eten.

   Succes !

   Verwijderen
 5. Gefeliciteerd met de resultaten van dit dieet en je boek. Tof!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Wat gaaf Martine, en hoe inspirerend! Heb je enig idee waarom de hartritmestoornissen terugkwamen?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Achteraf vermoed ik dat alle drukte en spanning rond mijn boek 'natuurlijk samen koken' een grote rol hebben gespeeld. Geest en lichaam gaan erg samen op, dat blijkt maar weer.
   Sinds ik mijn nieuwe pacemaker heb gaat het gelukkig een stuk beter, al is het niet helemaal verdwenen.

   Verwijderen
 7. Mag je bij gok 1x per week wel aardappelen?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Natuurlijk! Je mag iedere dag een koolhydratenuur nemen, waarin maximaal een kwart van de maaltijd uit overige koolhydraten mag bestaan. Dit kunnen aardappels zijn.

   Verwijderen
 8. Martine, wat een inspirerende blog van jou met heerlijke recepten! Ik wilde je gewoonweg complimenteren....
  Dank je wel voor het delen!

  BeantwoordenVerwijderen
 9. MArtine, als beginne de GOKker ben op zoek naar wat gevarieerde tussendoortjes. In de ochtend neem ik normaliter een plakje ontbijtkoek maar dat past niet bij GOK. Ik zoek nog wat neer variatie behalve een blokje kaas, noten en komkommer. Alvast dank voor je reactie!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Jet! Regel 1 bij GOK: neem alleen een tussendoortje als je trek hebt, niet uit gewoonte. Je kunt van alle groene maaltijden een helft of minder nemen als tussendoortje. Op mijn blog vind je diverse gok-groene koeken, ontbijtrepen zoet en hartig en lunchtips die ook lekker zijn als tussendoortje. Kijk maar eens bij de trefwoorden of bij de receptenindex!

   Verwijderen
 10. Super! En wat zie je er goed uit. Heel inspirerend jouw verhaal te lezen. Ik ga je website verder uitpluizen :-) Groetjes Elly (elly-68 op het forum)

  BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten