9 jaar Grip op Koolhydraten

Het is deze maand 9 jaar geleden dat ik voorzichtig mijn eerste stapjes op het 'GOK-pad' zette. Een vriendin wees mij op de boeken van Yvonne Lemmers en na een zoektocht op internet besloot ik het een kans te geven. Toentertijd greep ik trouwens álles aan waarmee ik mogelijk af zou kunnen vallen!
In de afgelopen jaren deelde ik op dit blog diverse malen mijn ervaringen en strijd met jullie. Soms ging het een tijd heel goed en dan ineens werd het toch weer moeilijk, vaak omdat de conditie van mijn lijf het liet afweten.

Sinds 2021 veranderde ik iets erg belangrijks aan mijn voeding. Naast het programma van GOK lette ik nu ook meer op de verhouding tussen vetten en eiwitten. Na jarenlang vetarm te hebben gegeten, was ik in mijn beginperiode van Grip op Koolhydraten zó blij dat ik nu ook vetten mocht eten. Ik kreeg er bijna geen genoeg van... (Lees hierover ook het blogbericht 'Vetten en zo...')
Toen de conditie van mijn hart nog wat beter was, verbrandde ik deze vetten ook en viel ik dus gewoon goed af. Maar toen de pompfunctie van mijn hart verder afnam, werd het voor mijn lijf moeilijker om de vetten te verbranden. Ondanks dat ik me dus aan alle 'regels' van Grip op Koolhydraten hield, viel ik niet meer af maar kwam ik zelfs weer wat kilo's aan.
Toen ik de vetten ging minderen en méér eiwitten ging eten veranderde dit direct. Er verdween weer flink wat buikvet en langzaam maar zeker raakte ik opnieuw ruim 15 kilo kwijt. Zonder honger, alleen door de verhouding tussen vetten en eiwitten te veranderen. Ik vond het een wonder.

Nu alles duurder wordt, is het een extra uitdaging om zoveel mager vlees te eten. Dat is immers best duur! Ik ging dus tóch weer iets meer (goedkope) vetten eten. In deze goedkopere producten zitten vaak óók meer toevoegingen. Mijn lijf gaf direct aan dat dit voor mij géén succes is. Ik begon wat vocht vast te houden en werd zwaarder. Dus het roer ging direct weer om.
Dan maar mínder geld voor kleding of uit eten gaan, en méér geld voor mijn eigen voeding en dus gezondheid.

Deze maand had ik namelijk ook een gesprek met mijn cardiologe. Bloeduitslagen gaven aan dat mijn lever (die erg slecht is) toch weer wat verbeterd was. Zij kon daarvoor géén andere reden bedenken dan de veranderingen van voeding en meer beweging. Naast meer op eiwitten te gaan letten, ben ik namelijk ook gaan wandelen. Kleine stukjes, maar wel meerdere keren op een dag. Daarmee heb ik toch een wat betere conditie en meer spiermassa gekregen. 

Al met al ben ik ontzettend blij met het resultaat. Ik ben nu ruim een jaar helemaal op gewicht en mag zelfs niet meer afvallen. Dat ik dat ooit zou horen van een arts had ik écht niet verwacht.
Omdat ik maar klein ben - 1.61 cm - ben ik nu heel tevreden met mijn gewicht van 55 kilo. Mijn nieuwe doel wordt om dat gewicht vast te houden.
Een nieuwe uitdaging! Want ondanks  alle veranderingen houd ik nog altijd van lekker eten. Maar mijn gezondheid gaat me letterlijk méér aan het hart dan het afslaan van dingen die ik lekker vind.
Hoe méér last je ergens van krijgt, hoe makkelijker het wordt om het te laten  staan!
Extra bijzonder was het natuurlijk dat vorig jaar - in september 2021 - ook 'mijn kookboek' uitkwam. Voor een kookboek van Yvonne Lemmers mocht De keuken van Martine alle recepten aanleveren. Een hoogtepunt in mijn leven en nog altijd kijk ik dagelijks met trots naar het resultaat.

Ik hoop dat ik iedereen die óók met GOK lastig afvalt, hiermee kan bemoedigen. Beweeg jij ook weinig? Let dan ook eens op jouw maaltijden. Eet jij ook best veel vetten en ben je de magere producten een beetje vergeten? Pas het aan!
Vraag me op Facebook om hulp als je er niet uitkomt, ik kijk graag een maandje met je mee!
Ik gun iedereen die enorme blijdschap die je voelt als de weegschaal zegt dat het KLAAR is. Nooit meer wakker liggen van het idee dat je eigenlijk toch weer af moet vallen. Van het gevoel dat het wéér niet gelukt is. Van met plezier in de spiegel kijken. Geef niet op maar GOK op je slanke toekomst!

Foto gemaakt bij een zomerse
wandeling over een viaduct.
Een opgave!


Alle producten van Grip op Koolhydraten
vind je hier!


Reacties

 1. Wat een mooi schrijven en o zo herkenbaar 😉

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik vraag me af of jij dan ook bijvoorbeeld nu magere melkproducten / magere griekse yoghurt etc. eet ipv volle? De volle zijn volgens mij beter voor je als ik het zo overal lees?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Mooie vraag! In mijn uurtje kies ik voor magere zuivel, omdat de zuivel dan meestal mijn 'toetje' is en in ik de rest van de maaltijd al voldoende vetten heb gegeten. Als ik 100 gram yoghurt als maaltijd neem, kies ik wél voor de volvette. Het vet is dan nodig om verzadigend te zijn.
   Magere varianten met zoetstoffen kies ik NOOIT!

   Verwijderen
 3. Geweldig Martine, ik ben blij voor je en heb diep respect voor je volharding en creativiteit.
  Wat een voorbeeld ben je.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Dank voor het delen en je erg informatieve website. Hier heb ik echt wat aan! Soms zie door de bomen het bos niet meer en de Gok boeken zijn soms moeilijk.

  BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten