Tips

Tip 30: Vis ontdooien
Ongeveer 5 uur voordat je de vis wilt bereiden, laat je deze ontdooien. Dit doe je door hem in een zeef te leggen, die je boven een pan of kom plaatst. Al het overtollige vocht loopt op deze manier weg zonder dat de vis uitdroogt. Dek de vis af met een stukje folie.
Dep de vis als hij ontdooid is kort droog en brengt hem op smaak met peper, zout of kruiden naar keuze. Ik heb gemerkt dat de smaken nu ook beter worden opgenomen.

Je kunt de vis met de zeef ook eerder in de koelkast zetten om te ontdooien. Laat de vis dan nog een half uur op kamertemperatuur komen voor je hem bakt.

Tip 28: Vruchtensap met (bron)water
Probeer jij ook om zo min mogelijk suiker en zoetstoffen te gebruiken? Drink je meestal spa rood, thee of water? Dan is deze tip misschien wel iets voor jou!

Schenk in een groot glas een bodempje pure vruchtensap (dus 100% fruit zonder toevoegingen). Vul dit aan met koud water of bronwater en eventueel ijsklontjes. Je hebt nu een heerlijke pure, fruitige frisdrank. Een druppeltje echte stevia maak het drankje nog wat zoeter, maar of dat gewenst is mag je zelf bepalen ... ;)

Tip 27: Maak een weekmenu
Overkomt het je regelmatig dat je om 17.00 uur nog niet weet wat je om 18.00 uur moet eten? Kies je dan soms uit nood voor pakjes en zakjes terwijl je dit eigenlijk niet wilt?
Los dit probleem heel simpel op door het maken van een weekmenu!

Ga er op een rustig momentje even lekker voor zitten (met een kopje thee ;)
Bedenk wat je de komende week zou willen eten, en maak ook direct een boodschappenlijstje. Kies voor afwisseling van vlees/vlees/vegetarisch en zet bijvoorbeeld eens peulvruchten in plaats van aardappels op het menu.
Sinds ik ben gaan werken met weekmenu's, ben ik gevarieerder (en gezonder!) gaan eten.

Probeer het eens, wie weet werkt het ook voor jou!

Tip 25: Original Spices
Gelukkig worden er steeds meer kruidenmixen gemaakt zonder zout. Jonnie Boer bijvoorbeeld ontwikkelde een hele kruidenmixen-lijn - Original Spices - waarvan een groot deel zonder zout is. Tot eind vorig jaar waren deze alleen bij Jumbo te koop, maar inmiddels worden ze bij meer supermarkten verkocht. Hoog tijd dus voor een ereplaatsje op mijn blog :-)

Op de website van Original Spices zijn alle varianten terug te vinden. Helaas is daar niet vermeld welke zonder zout zijn, maar op de potjes zelf is het wel goed terug te vinden.
Inmiddels zijn de potjes bij alle grotere supermarkten te koop.


Tip 24: Tabasco
 Tabasco is een ideale smaakmaker zonder veel toevoegingen.



Tip 23: Fijngesneden Aziatische kruiden
Deze kruiden zijn te koop bij AH in het vriesvak.
Ze bestaan uit koriander, gember, peterselie, chilipeper en citroengras. Heerlijk in een wokgerecht of curry.
Binnenkort een wokgerecht op mijn blog waarin ik deze kruiden verwerkt heb!



Tip 22: Maak je eigen bouillonblokjes
Zelf bouillonblokjes maken is helemaal niet zo moeilijk. Lees hier hoe je dat kunt doen...






.


Tip 20: Wat eet je als je te moe bent om te koken?
Een tijdje geleden stelde ik op mijn blog de vraag: "Wat eet je als je te moe bent om te koken?"
Leuk om te zien hoeveel reacties deze vraag opleverde, zowel op de blog zelf als op twitter en facebook. Blijkbaar komt dit probleem bij lotgenoten ook regelmatig voor. Voor gezonde mensen betekent moe zijn wellicht niet dat ze niet meer kunnen koken, maar voor mensen met hartproblemen (of iets anders natuurlijk) kan dit echt een issue zijn...

Aan de hand van alle reacties die ik heb gekregen, heb ik onderstaande lijst met tips gemaakt.
Lees verder...

Tip 19: ... Tik een eitje!
We weten het allemaal... 16.00 uur: cup-a-soep tijd! Maar ja, wanneer je gezond wilt eten zonder schadelijke E-nummers, dan kun je deze  soep veel beter laten staan!

Wat ik nog wel eens doe als ik omstreeks 16.00 uur honger krijg, is zelf een kop bouillon maken. Als ik de bouillon kokend in de kop heb gedaan, breek ik er vervolgens een eitje boven, en kluts dit er direct goed door. Je krijgt dan een gebonden soepje, wat direct een stukje voedzamer is! Ideaal op een koude dag en een echte opkikker!


Tip 18: Paprikapoeder
Gebakken aardappels... wie houdt er niet van? Maak de gebakken aardappels nóg lekkerder! Strooi ongeveer 5 minuten voordat de aardappels klaar zijn, een royale hoeveelheid paprikapoeder over de aardappels en schep deze goed door de aardappels. Houd je van pittig? Neem dan de pikante paprikapoeder. De aardappels krijgen er een prachtige rode gloed van en smaken verrukkelijk...
Tip 17: Zakjes wat zeggen...
Vanaf het moment dat de dokter heeft gezegd "U krijgt een natriumbeperkt dieet...", wordt het koken met pakjes en zakjes eigenlijk taboe. Zeker wanneer je hieraan helemaal gewend was, is dit best lastig.
Het valt me op dat men het zelfs in restaurants vervelend vindt om bijvoorbeeld een saus zonder zout te maken. 'Alles staat al klaar mevrouw', en 'sauzen zijn nu eenmaal zout' zijn doorgaans de excusen die ik te horen krijg van de bediening. Wanneer ik dan, licht geïrriteerd vraag of de kok niet kan koken, dan wordt dat niet gewaardeerd...
Maar goed, zó moeilijk is het dus helemaal niet!
Lees Meer...

Tip 16: Vochtbeperking - Maak fruitijsjes!
Hoewel natriumarm eten niet altijd leuk is, weet ik uit ervaring dat een vochtbeperking een nog veel groter probleem kan zijn. In het verleden (voor mijn laatste hartoperatie) had ik een vochtbeperking van maximaal 1200-1500 ml per dag, en dat is erg weinig. Zeker omdat ik ook veel 'plastabletten' slikte, waardoor ik dus altijd dorst had. Nu mag ik gelukkig wel de normale 2 liter per dag drinken, maar in combinatie met de medicijnen is dat nog altijd niet veel.
Lees Meer...

Tip 15: Ik ga op reis en ik neem mee...
In de zomermaanden, als mijn conditie vaak het beste is, gaan we er regelmatig een dagje of zelfs een paar dagen op uit om te genieten van de zon en de natuur. In de loop van de jaren heb ik redelijk goed leren inschatten in welk restaurant ik een zoutarme maaltijd zou kunnen krijgen en in welke niet. De hoeveelheid zout die ik eet hangt vaak meer af van mijn vraag dan van de mogelijkheden. Soms 'zondig' ik en eet ik een keer gewoon, maar dit kan ik me niet vaak veroorloven. Zeker tijdens een (korte) vakantie kan dat niet, omdat ik dan snel vocht vasthoud en benauwd word.
Lees Meer...

Tip 14: Knoflook - kernen verwijderen
Knoflook is een uitgesproken smaakmaker dankzij zijn heerlijke geur en pittig aroma. Het is een onmisbaar ingrediënt in de wereldkeuken maar heeft inmiddels ook in veel van onze traditionele gerechten een vaste plaats verdiend. Zeker wanneer je met minder zout moet/wilt koken is knoflook een ideale toevoeging aan veel gerechten.  Knoflook kan op diverse manieren worden verwerkt: rauw in salades en kruidenboter, om vlees en vis op smaak te brengen, in diverse sauzen of meegekookt in soepen en stoof- en groenteschotels.

In veel van mijn recepten staat dat je (groene) kernen van de knoflookteen moet verwijderen. Wellicht vraag je je af waarom dit is! De kern van de knoflookteen is het meest bittere en sterkst ruikende stukje van de knoflook. Wanneer je deze verwijdert zal je adem later veel minder sterk naar knoflook ruiken! Soms is dat best handig, als je nog naar een vergadering moet bijvoorbeeld :-)
Veel mensen die slecht tegen knoflook kunnen, verdragen de knoflook wél als de kernen verwijderd zijn! Zeker het proberen waard dus!

Tip 13: Ga naar de vakman en niet naar de supermarkt! In de periode dat ik een zoutarm dieet houd heb ik in diverse plaatsen gewoond. Wat mij opvalt is dat één ding in alle plaatsen gelijk is: Echte vakmensen zijn altijd bereid om mee te denken en mee te helpen!
In de enorme schappen van de supermarkten mag dan heel veel keuze zijn, je hebt geen enkele invloed meer op de inhoud van het product. Een rollade met minder zout? 'Jammer, die is er niet'. Witte bolletjes zonder zout? 'Nee mevrouw, die zitten niet in het assortiment...'
Hoe anders is de reactie van de echte ambachtslieden! Een rollade zonder zout? 'Maar natuurlijk mevrouw, die maak ik voor u hoor! Zal ik hem ook in onsjes snijden?'
In de loop van de tijd heb ik ook in Harderwijk mijn vaste adresjes gekregen. 'Mijn' slager Schiffmacher maakt bijvoorbeeld rookworst voor me met veel minder zout dan de gewone. Aangezien meer mensen in mijn directe omgeving een zoutarm dieet volgen, bestel ik aan het begin van de winter 25 stuks. Eerlijk gezegd vinden we ze zelfs lekkerder dan de gewone zoute variant! Voor de jaarwisseling zijn ze dus vaak al vrijwel op, en moet ik een nieuwe lading bestellen... Ook maakt hij onder andere zoutarme osseworst en gebraden gehakt voor me, op verzoek zelfs met losalt. Bij Appie zul je dit nooit gedaan krijgen!
Van een lezer hoorde ik dat ook de slager in de Doezastraat in Leiden op bestelling natriumarme rookworst maakt.
Ook de poelier bijvoorbeeld houdt rekening met mijn wensen. De mini kiprollades op de foto maakt hij speciaal voor mij met kipkruiden zonder zout. Heerlijk!
En tot slot, zelfs mijn bakker neemt af en toe de moeite om kadetjes zonder zout voor me te bakken... Een tijdrovend klusje! Bijzonder toch?
Ga in jouw omgeving op zoek naar zulke vakmensen, en je zult zien hoeveel er mogelijk is!


Tip 12: Gehakt op smaak? Rauw proeven? NEE
Een aantal jaar geleden heb ik eens een salmonellevergifiting opgelopen omdat er op het bord waar ik van at rauwe kip had gelegen. Dom dom dom!!
Voor iemand met een slechte gezondheid kan dit grote gevolgen hebben. Sinds die tijd ben ik zeer alert in de keuken. Snijplanken waarop vis/vlees/kip is gesneden worden met kokend water schoongemaakt. Geen risico's meer...
Maar soms wil ik weten of het gehakt dat ik heb aangemaakt, goed op smaak is. Vroeger stak ik dan een klein beetje in mijn mond. Tegenwoordig los ik dat anders op:
Ik gaar één klein balletje in een klein beetje water, of ik doe het heel kort in de magnetron.
Op deze manier kan ik nog smaakveranderingen aanbrengen, en hoef ik geen rauw gehakt te eten!

11. Bespaar tijd: kook meerdere porties tegelijk
Het weglaten van pakjes en zakjes leidt er toe, dat je over het algemeen wat meer tijd kwijt bent met koken. Geen probleem, want het resultaat is er dan ook naar.
In de praktijk blijkt dat het qua tijd niet veel uitmaakt of je bijvoorbeeld pastasaus voor 1 maaltijd, of voor 3 maaltijden maakt.
Maak hier handig gebruik van door een grote pan vol te maken, en de saus per portie in te vriezen. Je hoeft dan een volgende keer alleen maar de saus op te warmen en er pasta of groenten bij te koken. Dit geldt natuurlijk niet alleen voor pastasaus, maar voor veel meer gerechten! Dit kan je veel energie, geld én tijd besparen.


10. Bewaar de restjes!
Al mijn hele leven ben ik een enorme snoepkont.. Nog steeds zijn er dagen dat ik eigenlijk te moe ben om een maaltijd te bereiden en een complete maaltijd te eten, maar een lekker hapje tussendoor gaat er dan wel in.
Vroeger greep ik tijdens deze snoep-momenten meestal naar kant-en-klaar-producten. Onverstandig dus, en ik heb het zelf moeten bekopen. Gelukkig heb ik geleerd hoe het ook verstandig maar toch lekker kan.
Tegenwoordig bewaar ik praktisch alle restjes. Van een koude aardappel maak ik de dag erna met wat mayonaise en een augurk bijvoorbeeld een klein slaatje.  Van een restje rode kool heb ik in 3 minuten een frisse salade gemaakt. Andere restjes groenten zijn vaak lekker in een snel groentesoepje of een ovenschotel.
Op deze manier kan ik ook op mijn 'slechte' dagen goed eten.
En dan heb ik het nog niet eens over het verspillen van geld door restjes eten weg te gooien...


Nasi compleet
9. Maak (eenvoudige) bijgerechten om je maaltijd uit te breiden.
Kleine bijgerechten kunnen je maaltijd een stuk aantrekkelijker maken en ook smakelijker! Een gebakken stukje banaan, een simpele ananas/komkommersalade, een gebakken eitje, een paar geroosterde nootjes. Allemaal voorbeelden van goedkope, eenvoudige, smaakvolle toevoegingen. Je maaltijd is met zulke kleine dingen direct een stuk completer. Daarnaast is het een ideale manier om je hoeveelheid groenten of fruit aan te vullen.

8. Een goede voorbereiding is het halve werk...
Wanneer je altijd gewend was om met pakjes en zakjes te kopen, zul je misschien moeten wennen aan de hoeveelheid ingrediënten die je gebruikt nu je met minder zout kookt. Lees meer >>

7. Minder zout = Meer kruiden
Wanneer je om welke reden dan ook, minder zout wilt gebruiken, houdt dat niet in dat je minder smaak aan je eten wilt geven. Lees meer >>

5. Slim gourmetten
In de periode rond de feestdagen zijn er volop producten verkrijgbaar om te gourmetten. Elke supermarkt heeft wel een gourmetschotel in de aanbieding en sommige zelfs diverse soorten.
Helaas is bij heel veel van deze schotels het meeste vlees al gemarineerd, en bevat het dus onnodig veel toevoegingen zoals smaakstoffen en zout. 
Kijk hier voor handige tips!

4. Uit eten met een zoutarm dieet?
Deze tip komt nog uit mijn zoutarme periode. Omdat er toch nog veel mensen zijn die in een restaurant graag minder zout zouden willen eten, heb ik deze tips voor jullie laten staan.
Kijk hier!


3. Wijn in blokjes invriezen
Het gebeurt regelmatig dat je voor een recept bijvoorbeeld 200ml rode of witte wijn nodig hebt. Omdat er hier in huis weinig wijn gedronken wordt, blijft er dan een restje wijn over waar ik op dat moment niets mee kan.
Lees verder...


2. Thee-ei
Kook je aardappels, groenten of pasta eens in kruidenwater dat je creëert met een thee-ei. Gebruik voor de kruiden een thee-ei, zodat je alle kruiden makkelijk kunt verwijderen en ze niet blijven plakken! Alle gedroogde en verse kruiden zijn geschikt.




1. Donkere jus door gedroogde champignonstelen
Wanneer je voor een gerecht champignons nodig hebt, verwijder dan voorzichtig de stelen. Wanneer je de steel zo dicht mogelijk op de hoed vasthoudt, kun je hem eenvoudig losdraaien.
Leg de stelen op een schoteltje en zet ze op de verwarming (en in de zon).
Lees verder...

Reacties

  1. Ik ben een Leverpatient en maak veel vocht neem hiervoor al medicatie maar zo graag ook met wat kruiden willen werken welke kruiden zijn hier voor goed.
    Mvg
    jean

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Beste Jean,

      Zelf maak ik geen gebruik van speciale kruiden om vocht af te voeren. Mijn medicatie om dat te doen is al zo sterk, dat de kruiden een druppel op een gloeiende plaat zijn. Van Selderie weet ik wel dat het vochtafdrijvend is. Trek dus eens sterke buillon van selderie en doe hier een schepje natriumarme bouillonpoeder bij. Bleekselderie is ook lekker om rauw te eten. Wel even de stengels schillen!
      Ook zijn er theesoorten met een vochtafdrijvende werking, hier wordt meestal guldenroede, brandnetel of paardebloem voor gebruikt.
      Ik hoop dat je hier wat aan hebt!

      Groetjes van Martine

      Verwijderen
  2. Hoi Martine,

    Leuke site. Een compliment hiervoor Ik ben meer dan 10 jaar geleden begonnen met een kh arm dieet. 10 jaar geleden ooit 40kg er mee af gevallen en ik ben maar 2 a 3 kilo nu zwaarder,sport ook meer. Afvallen is het makkelijkst,op gewicht blijven het moeilijkst. Hoewel GOK je ook lekker kan en mag eten. Ik heb Atkins gevolgd,volg ik nog steeds. Het dieet is thuis goed te volgen,alleen in de horeca en op vakantie is het moeilijk. Ook omdat ik waarschijnlijk een gluten allergie heb. Ben glutengevoelig.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Beste Martine,
    Dankjewel voor je goede tips. Er stonden nog een aantal zaken bij waar ik nog niet aan had gedacht sinds ik zoutarm moet eten. Heel fijn. Ik ben er heel blij mee.
    Groeten,
    Jos

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten