13 maart 2023

Martine's makkelijke menu

Wat kreeg ik ontzettend veel lieve berichtjes van mijn volgers na mijn bericht over mijn gezondheid en de plaats die De keuken van Martine in mijn leven inneemt. Bijzonder! Fijn zoveel begrip, dat geeft me ook de moed om toch af en toe een echt 'simpel' receptje te plaatsen.
Wat me ook opviel, is dat veel mensen toch wel erg nieuwsgierig zijn wat ik dan nu zoal eet. Blijkbaar is een eenvoudig menu waar weinig tijd en energie in gaat zitten toch wel gewild. En helemaal als je daar dan ook nog mee afvalt of op gewicht blijft.
Ik heb daarom een weekmenuutje voor jullie gemaakt zoals mijn voeding er nu ongeveer uitziet.






Laat je er trouwens niet door misleiden. Door mijn hartafwijking moet ik véél rusten, en mijn verbranding is dus laag. Hoewel ik aardig wat stappen kan maken op een loopband, blijft mijn hartritme vrijwel altijd hetzelfde en verbrand ik dus ook bij inspanning niet veel méér dan in rust. Dat heeft gevolgen voor mijn voeding. Ik heb ontdekt dat ik beter verzadigd raak van méér eiwitten en minder vetten, dan andersom. Mijn lichaam vraagt blijkbaar om veel eiwitten - bouwstoffen - en wat minder om vetten - brandstof. 
Toen ik in 2020 weer wat kilo's kwijt wilde, ben ik een poosje calorieën gaan tellen. Dat hoeft gelukkig niet bij GOK, maar ik was wel even benieuwd waar ik dan uitkwam. En toen schrok ik best wel...
Met vetten loopt het aantal calorieën best hard op, sneller dan bij eiwitten en koolhydraten. Ik ben er dus zuiniger mee geworden, al vermijd ik ze zeker niet.
Voor alle duidelijkheid, koolhydraten eet ik nog altijd alleen in mijn uurtje. Wanneer ik tussendoor koolhydraten zou gaan eten, wordt het een compleet ander verhaal. Dan zou mijn lichaam insuline gaan aanmaken en raak ik dus uit de vetverbranding. De koolhydraten eet ik dus echt alléén in mijn uurtje! 
Maar in dat uurtje ben ik dan méér gebaat bij wat koolhydraten, dan bij méér vet...

Jouw lijf is wellicht heel anders, dus ga dit menu niet als 'voorbeeldmenu' zien. Haal er uit wat jou wellicht kan helpen om ook de verhouding tussen eiwitten/vetten wat te verbeteren. Blijf vooral naar je eigen lichaam luisteren!


Waar in het menu een recept wordt gebruikt dat op mijn blog staat, dan heb ik er een link bij gezet. Hetzelfde geldt voor bepaalde specifieke producten die ik bewust uitgezocht heb, zodat ik ze niet zelf hoef te maken 😊
Heb je wél tijd en energie om dingen zelf te maken? Dan heeft dat natuurlijk de voorkeur!

NB: In dit menu zit weinig 'herhaling', omdat ik diverse mogelijkheden aan jullie wilde laten zien. Natuurlijk kun je gerechten voor 2 dagen klaarmaken of een favoriet gerecht wat vaker nemen. Dat doe ik ook, dat maakt het alleen nog maar nóg eenvoudiger!!


Maandag:
Ontbijt: 200 gram cottage cheese met een gekookt ei
Lunch: 2 biefstuktartaartjes met daarop 20 gram kaas (uit de airfryer). Komkommer en/of zure augurk
Diner: Griekse salade met blikje tonijn (tomaat en ui méér dan 50 gram). Handvol druiven door de salade.
Toe: 150 gram magere kwark met 50 gram aardbeien. Aansluitend koffie met extra pure chocolade.

Dinsdag:
Ontbijt: 6 gevulde eieren (dus 3 hele 😛) met minder vette smeerkaas als vulling
Lunch: Noriwraps
Diner: Rundvlees in kokosmelk met groentenrijst. Magere kwark met 150 gram aardbeien. Koffie met een bonbon

Woensdag:
Ontbijt: 200 gram kipfilet in kipspiesjes
Lunch: 2 dunne filetlapjes met 50 gram salsa en 25 gram kaas
Diner: Loempia van de Chinees 😎

Donderdag:
Ontbijt: Vezelpap (recept vind je in 'mijn boek')
Lunch: 100 gram vleeswaren met augurk (Bij magere vleeswaren een eitje extra)
Diner: Boerenkool (bloemkool, aardappels en boerenkool) met stuk worst of met gehaktbal. Magere kwark met appel. 

Vrijdag:
Ontbijt: 6 gevulde eieren met minder vette smeerkaas in de vulling
Lunch: GG-crackers met blikje tonijn en wat mayonaise/yoghurt. Gekookt eitje
Diner: Ribeye van de grill met 100 gram salsa. Vlaflip met roodfruit en rabarber. Koffie met extra pure chocolade

Zaterdag:
Ontbijt: 150 - 200 gram kipdijfilet uit de slowcooker
Lunch: Witvis in tomatenbouillon. Plakken komkommer met filet Americain of mini plakjes kaas
Diner: Bloemkoolnasi met daarnaast satévlees met 1 lepel saus en wat kroepoek. Geen fruit

Zondag:
Ontbijt: Eiwitreep of Eiwitshake van ShakePlus (zie deze informatie!)
Lunch: GG-crackers met pulled beef
Diner:  Prei-mosterdsoep. Cottage cheese met frambozen


5 opmerkingen:

  1. Is allemaal weer lekker en idd makkelijk maken dus geen uren in de keuken

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Deze reactie is verwijderd door een blogbeheerder.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Wat een fijn weekmenu! Het rundvlees in de kokosmelk gisteren gemaakt in de braadpan. Was super!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Leuk om te horen dat het gerecht lekker was. En dat je blij bent met het menu 👋

      Verwijderen